Filmové klapky dorazily do Zlína. Navštívily pět měst včetně Bruselu

Ve zlínském obchodním a zábavním centru je ode dneška k vidění téměř sto padesát filmových klapek. Putovní výstava začala v polovině března v Mladé Boleslavi. Takzvaná Klapka tour měla pět zastávek, včetně Bruselu. Deset dnů před začátkem mezinárodního filmového festivalu vyjíždí ze Zlína také Kinematovlak, který má celkem třináct zastávek.

Za dvacet let existence Salonu filmových klapek jich vzniklo přes dva tisíce. Letos k nim přibudou další. Nápad oslovit výtvarníky, aby umělecky zpracovali dřevěnou filmovou klapku, vznikl v roce 1998. Do unikátního projektu přispělo téměř sto padesát umělců. „Letošní Salon filmových klapek tvoří sto čtyřicet sedm klapek od předních českých výtvarníků i začínajících tvůrců. Zájem ze strany výtvarníků je opravdu veliký,“ řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Kompletní galerie klapek je k vidění také na webových stránkách festivalu.

21. ročník Salonu filmových klapek odstartoval 13. března 2018 v Mladé Boleslavi. Klapka tour měla pět zastávek, včetně zahraniční expozice v Evropském parlamentu v Bruselu. Šestou a poslední je Zlín. Tradiční aukce se uskuteční v neděli 27. května v Kongresovém centru. Výtěžek aukce bude stejně jako v přechozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům.

Deset dnů před začátkem mezinárodního filmového festivalu vyjíždí ze Zlína oblíbený Kinematovlak. Pohádkový promítací sál, muzeum a dětská herna na kolejích má v jízdním řádu celkem třináct zastávek

  • 16. května středa Hodonín
    17. května čtvrtek Břeclav
    18. května pátek Znojmo
    21. května pondělí Svitavy
    22. května úterý Náchod
    23. května středa Hradec Králové hl. nádraží
    24. května čtvrtek Trutnov hl. nádraží
    25. května pátek Nymburk-město
    28. května pondělí Poděbrady
    29. května úterý Turnov
    30. května středa Liberec
    31. května čtvrtek Mladá Boleslav
    1. června pátek Mladá Boleslav