Soud začal řešit zapálení kostela v Gutech. Obžalovaným mladíkům hrozí až 15 let vězení

V Ostravě v pondělí začal soud se třemi mladíky, kteří podle obžaloby loni úmyslně zapálili vzácný dřevěný kostel ze 16. století v Třinci-Gutech. Soud je neveřejný, protože v době činu jednomu z obžalovaných ještě nebylo 18 let. Dva obžalovaní se k činu přiznali.

Mladíkům hrozí až 15 let vězení, třetí, který v té době ještě nebyl plnoletý, může za mřížemi strávit až pět let.

Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka, kterou vyhlásila radnice v Třinci. Stavba začne pravděpodobně letos na podzim.

Vzácný kostel Božího Těla shořel loni v srpnu. Materiální škoda činí přes dvacet milionů korun. Kriminalisté krátce po požáru obvinili tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Minimálně jeden chtěl podle policie ve žhářských útocích pokračovat a měl už vybraný další objekt. Obžalováni jsou ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. 

Rád pozoruje plameny

Jeden má mírné sklony k extremismu, druhý rád rozdělává oheň a pozoruje plameny. Tak soudní znalci podle státního zástupce Josefa Šuhaje vyhodnotili osobnosti dvou hlavních obžalovaných v kauze úmyslného zapálení středověkého dřevěného kostelíku v Gutech na Třinecku. 

Hlavní líčení je nařízeno do pátku. Podle mluvčího soudu Jiřího Barče je nepravděpodobné, že by tento týden padl rozsudek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Středověký kostel, který byl národní kulturní památkou, zapálil jeden z trojice obžalovaných. Vše ale vymyslel jeho nevyléčitelně nemocný kamarád, který špatně chodí, k soudu přišel o holi. Ten oslovil i dalšího známého, jenž plnil úlohu řidiče. Podle obžaloby má tělesně postižený mladík lehké extremistické sklony. „Jeho nemoc ale na jednání žádný vliv neměla,“ řekl státní zástupce.

Obžalovaný, který kostel zapálil, v době činu ještě neměl 18 let. Podle soudních znalců má mírnou zálibu v rozdělávání ohně a v jeho pozorování. „Nejde ale o pyromanii,“ řekl státní zástupce. Soudí, že právě on kostel zapálil zřejmě proto, že v danou chvíli byl jediný schopný to udělat. Další obžalovaný totiž seděl za volantem a poslední byl tělesně postižený.

Reportáž: Chystá se obnova kostela v Gutech (zdroj: ČT24)