V Opletalově se demoluje, třetina tiskárny už zmizela

Praha - Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka představuje demolice bývalé tiskárny v Opletalově ulici obtížnou operaci a skončí později, než se plánovalo. Zbourána zatím byla třetina. Kvůli padající suti dělníci několikrát zastavovali provoz v části ulice. Torzo budovy bylo v havarijním stavu, demolici proto nařídil stavební odbor Prahy 1. Firma na akci nasadila nejlepší techniku a pracovníky. Bourání nesmí ohrozit chodce, na chodník přitom padají kusy zdí. Okolí demolovaného domu proto hlídají dělníci. Na místě tiskárny a sousední budovy má vzniknout novostavba, což se nelíbí mnohým památkářům i veřejnosti.

Demoliční práce by se mohly protáhnout na týden

Původně se počítalo, že se vše stihne do soboty. „Je to mimořádně obtížná operace, na kterou se nesmí pospíchat,“ prohlásil ráno Polák s tím, že do konce víkendu by měly být zbytky budovy zbourány. „Harmonogram prací je minimálně tři dny, spíše týden,“ upozornil ovšem vedoucí stavebního odboru Prahy 1 Oldřich Dajbych, který si přišel prohlédnout průběh prací. Dnes by měla být stržena zhruba třetina budovy, do pondělí pak celá nadzemní část objektu.

Speciální bagr s obřími nůžkami začal kolem poledne bourat štít ve výšce zhruba třetího patra. Ohrazen je jen chodník pod stavbou a část vozovky. Ačkoli bagr shazuje sutiny směrem dovnitř objektu, na protější chodník, kudy procházeli lidé a postávali zvědavci, dopadaly kusy zdí. Dělníci proto několikrát procházející lidi zastavovali, stejně tak provoz na silnici kolem poledne korigovali policisté.

Torzo budovy v pražské Opletalově ulici
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Proti demolici se postavila veřejnost i památkáři

Majitelem domu je společnost Flow East, která vlastní i sousední dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí. Investor chce místo této budovy, místo bývalé tiskárny a na pozemku ve vnitrobloku postavit nový objekt. Proti bourání rohového domu se v minulosti postavili někteří architekti a památkáři a protestovala proti němu i veřejnost. Všechna potřebná povolení chce investor získat do konce letošního roku, poté by začal s demolicí a následně se stavbou.

Tiskárna v Opletalově ulici
Zdroj: Přidal Zdeněk/ČTK

Torzo tiskárny stejně jako rohový dům není kulturní památkou; tiskárna jí ovšem byla do roku 2008, kdy o sejmutí ochrany požádal tehdejší její vlastník poté, co velkou část domu zboural. Ministerstvo kultury mu vyhovělo, protože už nebylo co chránit. V současné době je památkově chráněn jen pozemek.

Budova tiskárny je dlouhá léta opuštěná a od roku 2006, kdy se tam krátce dělaly stavební práce, navíc přišla o část fasády ve stylu geometrické secese. Z domu, postaveného v roce 1919, kde sídlily třeba Národní listy, zbylo torzo. Projekty na jeho přestavbu vznikaly už v 90. letech, architekti ze studia DaM tehdy plánovali zachovat nejen architektonicky kvalitní fasádu, ale i unikátní mramorové schodiště či klenby; objekt však později měnil vlastníky a měnily se i jejich plány na to, jak s domem naloží.

Demolice domu v Opletalově ulici se protáhne (zdroj: ČT24)