Jihlavskou zoo vás provede váš telefon - i v čínštině

Jihlava - Novinku pro fanoušky moderních technologií přichystala jihlavská zoo. Návštěvníci si mohou přímo do svých chytrých telefonů nebo tabletů stáhnout z internetu multimediálního průvodce po zahradě, a to hned ve třech jazycích. Kromě češtiny a angličtiny jsou texty a nahrávky k dispozici také v čínštině.

Multimediálního průvodce se jihlavské zahradě podařilo zprovoznit jako první zoo v Česku. Aplikaci s názvem Pruvodce4U si návštěvník stáhne do mobilu během několika minut z internetu už doma nebo při příchodu do zahrady. K bezdrátovému internetu se lidé mohou v areálu připojit bezplatně. 

Při procházce po zoo si může výklad číst nebo si pustí zvukové nahrávky. Může se také dívat na vložené fotografie. Součástí průvodce by se měla stát také videa ze života chovaných exotických zvířat.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

U jednotlivých pavilonů v zoo se odpovídající část průvodce spustí jedním ze tří způsobů podle vybavení mobilu. Průvodce spustí buď čip, QR kód nebo zadání čtyřmístného číselného kódu.

Kraj Vysočina už takový systém zavedl ve svých muzeích. Nyní se k němu připojila i zoologická zahrada patřící městu Jihlava, která je nejpopulárnějším turistickým cílem v kraji. Náklady na spuštění této průvodcovské služby se pohybovaly kolem 200 000 korun, projekt dotovala tchajwanská vláda.