Valtické muzeum zemědělství funguje v omezeném režimu. Prochází roční rekonstrukcí

V Národním zemědělském muzeu ve Valticích začala očekávaná rekonstrukce. Modernizace potrvá déle než rok a jejím výsledkem budou tři nové expozice, bezbariérový přístup a lepší podmínky pro uchování sbírkových předmětů. Náklady se šplhají k 85 milionům korun.

Muzeum sídlí ve Valticích v historické budově na náměstí Svobody. Rekonstrukce vylepší technické zabezpečení budovy, protože nyní například zatéká střechou. Opravy se dočká i zázemí pro depozitář, kde lidem pracujícím v muzeu ulehčí práci lepší zabezpečení předmětů proti požáru a vlhku. Návštěvníky uvítají i dosud nepřístupné půdní a sklepní prostory i jiná podoba dvoru.

„Dojde ke kompletní modernizaci areálu. Vznikne tady nová expozice Tajemný život v půdě a také Národní expozice vinařství. Ta přímo zapadá sem do našeho regionu,“ uvedl ředitel valtického muzea Vilém Křeček.

Do celého areálu se návštěvníci podívají znovu nejspíš až v červnu příštího roku. „V době oprav bude muzeum otevřené, ovšem pouze omezeně a za nižší vstupné,“ uvedl generální ředitel muzea Jan Půček. Než budou práce hotové, mohou se návštěvníci podívat na expozici o přírodních krásách Lednicko-valtického areálu.

Národní zemědělské muzeum má pobočku na jižní Moravě ještě ve Znojmě, kde vznikla v části bývalého pivovaru expozice pivovarnictví. Další expozice je ještě v Čáslavi, na zámku Kačina a na zámku Ohrada a od příštího roku bude i v Ostravě.

Od července loňského roku je po rekonstrukci přístupná hlavní budova muzea v Praze, která veřejnosti nabízí také tři nové expozice a mimo jiné i piknikový trávník na střeše.