Kvůli těžbě zlata v Povltaví přijeli lidé z Příbramska až před ministerstvo

Praha/Chotilsko – Asi stovka lidí demonstrovala před ministerstvem životního prostředí proti těžbě zlata na Mokrsku na Příbramsku. Zlato chce u Vltavy těžit kanadská firma, obyvatelům ani starostům okolních obcí se to vůbec nelíbí. Chtějí proto, aby ministr životního prostředí těžbě zabránil.

Sto lidí z Mokrska a dalších míst středního Povltaví přišlo protestovat před ministerstvo životního prostředí a přinesli otevřený dopis třinácti starostů, kteří žádají ministra, aby těžbě zabránil. Lidé se obávají zničení krajiny a zamoření oblasti toxickými látkami. Společnost Astur Bohemia Ruda chce otevřít povrchový lom a vytěžené zlato upravovat kyanidem. „Součástí ložiska zlata je i arsen, kterého je tam údajně 9 tisíc tun,“ poukázal starosta Chotilska, pod které Mokrsko patří, Jiří Šťástka. Podle účastníků protestu by jedy například mohly prosáknout do spodních vod.

Ministerstvo životního prostředí se zabývalo žádostí Astur Bohemia o stanovení průzkumného území, správní řízení ale přerušilo. „Společnost zatím nedoložila údaje, které jsme požadovali,“ zdůvodnila mluvčí ministerstva Martina Podškubková.

Firma ovšem zdůrazňuje, že jsou obavy z toxických látek liché. „Tyto technologie jsou na světě běžně používány i v takových zemích, jako je Nový Zéland, kde se velice dbá na ekologii. Tam je ložisko na okraji 30tisícového města a upravuje se kyanidem,“ podotkla Olga Bubníková z Astur Bohemia.

U Mokrska je na 140 tun zlata, v jedné tuně horniny ho však jsou pouhé 2 gramy. Případná těžba by trvala 15 až 20 let. Vše bude záležet především na nové sněmovně – v jaké podobě schválí horní zákon – a jestli se změní surovinová politika státu.

Lucie Rosí o protestu proti těžbě (zdroj: ČT24)