Brněnští hasiči otevřeli novou stanici v Líšni, ohlídají z ní sousední čtvrti i dálnici

Brno – Z Lidické ulice v centru se brněnští hasiči přestěhovali do Líšně. Zamířili do nové stanice, která nahradila pronajaté a nevyhovující prostory v Lidické. Hasiči budou z Líšně jezdit k požárům či haváriím ve východní části města, do okolních obcí i na dálnice, kam se rychle dostanou díky snadné dostupnosti dálničního přivaděče.

Nová brněnská hasičská stanice stojí v Zaoralově ulici, původně ji využívala Státní rostlinolékařská správa. Její rekonstrukce stála 27,6 milionu korun, hasiči tak mají k dispozici nové prostory v dvoupodlažním objektu s garážemi pro deset aut. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky se do nového objektu nastěhovala i hasičská technická služba, která pečuje o stroje požárního sboru. Hasiči mají v novém sídle i techniku určenou k likvidaci chemických havárií. K budově dostali hasiči také nové technologické zařízení pro mytí a sušení hadic a průmyslový venkovní bazén, který využijí pro zkoušky čerpadel a výcvik na vodní hladině a na zamrzlé ploše.

Z líšeňské stanice budou hasiči vyjíždět k zásahům do samotné Líšně a okolních brněnských čtvrtí Vinohrady, Židenice, Slatina, Tuřany, Holásky a Brněnské Ivanovice, obcí Podolí, Šlapanice, Kobylnice a Sokolnice a také na dálnicích D1 a D2. Především cesty do regionu a na dálnice by se měly zrychlit, ze stanice je totiž možné rychle dojet na dálniční přivaděč.

Líšeňská stanice je jedna z mála v Jihomoravském kraji, kterou hasiči vlastní, dostali ji od ministerstva zemědělství. Většinou sídlí hasičské jednotky v pronajatých prostorách, to jim komplikuje údržbu, ale především musí platit nájem, který za celý kraj činí kolem půl milionu za měsíc.

Filip Zdražil o nové hasičské stanici (zdroj: ČT24)