Pod vysokými pecemi proběhla branná soutěž. Pod dozorem armády se jí účastnilo na 300 žáků

Na počest parašutistů ze druhé světové války se konala branná soutěž, které se zúčastnilo 300 dětí. Akce začala již ve čtvrtek, v pátek odpoledne končí. V Moravskoslezském kraji se pořádala už třetím rokem, potvrdil ředitel krajského vojenského velitelství Jaroslav Hrabec.

Podle něj zároveň roste zájem škol a studentů o podobný typ akcí. Zatímco dříve museli školy na akci upozorňovat, dnes se už jejich zástupci sami ptají, kdy klání začne. „Soutěže představují historický odkaz, přiblížení dané problematiky a propagace armády. Získáváme díky nim i možné zájemce o službu v armádě,“ uvedl Jaroslav Hrabec.

Součástí závodu byly klasické branné disciplíny, jako je například střelba, hod granátem, překážková dráha či silové, orientační, lezecké dovednosti. „Věnovala se také znalosti historie kraje,“ doplnil krajský vojenský šéf.

Branná soutěž na počest parašutistů (zdroj: ČT24)

Studenti před soutěží podle něj obdrželi okruhy otázek, na které se mohli připravit podobně jako ve škole. Akci zabezpečovaly téměř čtyři desítky lidí, asi polovina jich je z armády, další část z legionářské obce.

Soutěž se konala na počest parašutistů vysazovaných na území Protektorátu Čechy a Morava během 2. světové války a také válečného veterána generálmajora Mikuláše Končického. 

Akci pořádalo Krajské vojenské velitelství Ostrava s Pěší rotou aktivní zálohy pplk. Josefa Otiska a Komisí pro mládež Československé obce legionářské, ve spolupráci s Českým červeným křížem Moravskoslezského kraje a Laserovou střelnicí Corrado.