Muzeum ve Vodňanech představuje amazonské ryby

Vodňany – Střední rybářská škola ve Vodňanech otevřela vlastní muzeum. Na dvou stech metrech čtverečních vystavuje vycpaná zvířata, ale například i historické rybářské potřeby. Návštěvníci se dozvědí i zajímavosti z historie rybníkářství nebo si mohou prohlédnout amazonské ryby. Na vybudování se podíleli sami studenti, dvěma miliony přispěla i Evropská unie.

Ještě v únoru zde byla nevyužívaná půda, nyní jsou tu chránění živočichové. Mokřadní biotop představuje vodní ptáky, ale i savce. Vystavené jsou tu i desítky ryb včetně jejich koster. „Naše škola disponuje poměrně velkým množstvím pomůcek, různých modelů a věcí, které byly v depozitářích. To nás motivovalo k tomu, abychom ty věci nastálo vystavili,“ uvedl ředitel Střední rybářské školy Vodňany Karel Dubský.

Jen o pár kroků dál je sekce pro milovníky rybářství – výstava prutů, třpytek, ale i nádob, ve kterých se v minulosti převážely ryby při výlovech na sádky. Na vystavené exponáty dohlížejí sami studenti. „Máme tu přístroj pro určování stáří ryb podle šupin. Podle tmavých pruhů, které symbolizují zimu, třeba poznáme, jak je kapr starý,“ chlubí se student druhého ročníku Michal Funk.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Škola, která v Česku jako jediná vyučuje čtyřletý maturitní obor rybářství, má ale i desítky akvárií. Zcela výjimečné je to amazonské – všechny ryby jsou dovezené z Kolumbie. „Asi nejzajímavější je Anténovec štíhlý a potom sladkovodní rejnoci. Anténovec štíhlý je ryba, které je ve světových zoologických zahradách jen několik kusů,“ vysvětlil učitel odborných předmětů rybářské školy Jiří Hronek. Hlavním cílem muzea je posílit vztah dětí k přírodě. Za pomoci interaktivních her mohou například poznávat zvířata podle zvuků.

Rybářské muzeum bude zatím přístupné především v rámci dnů otevřených dveří, do budoucna ho však škola chce otevírat častěji.