Plzeňané se budou moci proletět vesmírem v novém 3D planetáriu

Plzeň - V Plzni bylo dnes představeno první 3D planetárium v Čechách. Stavba za sto padesát milionů korun disponuje projekční technologií, kterou dosud využívali jen varšavské Centrum Nauki Kopernik a barcelonské science center CosmoCaixa. Kromě prostorového promítání nabízí planetárium dalších sedmadvacet vesmírných expozic. Některé z nich byly konzultovány i s odborníky z NASA. „To, v čem je Plzeň první, je 3D planetárium se schopností promítat trojrozměrné projekce na kulovou plochu,“ vysvětlil mluvčí Techmania Science Center Tomáš Moravec.

Třípodlažní planetárium má rozlohu dva tisíce metrů čtverečních. Kromě projekčních sálů nabízí další téměř třicítku exponátů, jako je například model lunárního vozidla, simulace tornáda nebo exploze vulkánu. Pro odvážné návštěvníky je tu takzvaný gyroskop, který simuluje volný pohyb hned ve dvou osách. „Člověk neví, kde je nahoře a kde je dole. Vlastně už to kontroluje jenom vizuálně,“ popsal manažer expozice Tomáš Meiser.

To hlavní ale návštěvníky čeká v projekčních sálech: nasadí si 3D brýle a na kopulovitém projekčním plátnu o průměru čtrnácti metrů už mohou proletět vesmírem. Ve druhé projekční místnosti pak na interaktivním globusu s průměrem devět metrů promítají současně čtyři projektory například zemskou atmosféru, působení mořských proudů nebo planety kolem slunce.

Nejdražší částí planetária je budova. Kulturní památka z roku 1917 prošla kompletní rekonstrukcí za pětasedmdesát milionů korun. Poprvé se planetárium otevře veřejnosti čtvrtého listopadu.

Plzeňané se budou moci proletět vesmírem v novém 3D planetáriu (zdroj: ČT24)