Pro Výstaviště hledá Praha multifunkční využití: od výstav přes koncerty po cirkus

Praha – Komplexní přestavbu by si podle plánů hlavního města zasloužil nejen Průmyslový palác, který vyhořel před pěti lety, ale i celý areál Výstaviště. Praha počítá s multifunkčním využitím Výstaviště. „Výstavy budou jednou z komponent, ale ne jedinou a asi ne dominantní činností,“ řekl náměstek primátora Prahy Václav Novotný. Průmyslový palác by podle něj měl hostit také společenské akce a koncerty, na Výstavišti by pak Novotný rád viděl různé variabilní využití, od venkovních koncertů až po cirkus. „Právě v té vícefunkčnosti je to obnovení života Výstaviště, které bohužel v poslední době téměř před našima očima zemřelo,“ myslí si náměstek primátora.

„Město nechalo zpracovat návrh projektu, který byl podle naše názoru extrémně rozsáhlý a extrémně finančně náročný, vyžadoval poddolování celého průmyslového paláce do hloubky devíti metrů a vytvoření dalších výstavních prostor, což je zcela neadekvátní dnešním potřebám výstavnictví,“ uvedl Novotný. Městská rada proto ukončila smlouvu s architektonickou kanceláří Cigler Marani Architects, která připravovala projekt rekonstrukce za 200 milionů. Projekt se podařilo ukončit na základě dohody, tedy bez nároků ze strany architekta.

Projekt rekonstrukce Průmyslového paláce a jeho okolí vycházel ze současné podoby pařížského Louvru. Vznikla by tedy podzemní část, kterou by bylo možné dojít až ke Křižíkově fontáně.

Nový projekt by měl být méně náročný jak technicky, tak hlavně finančně. „Nyní pracujeme na projektu novém, který bude mnohem racionálnější jak funkčně, tak i finančně,“ řekl Novotný. Stát by tento nový projekt měl zhruba 1,6 miliardy. Počítá ale s obnovou celého areálu Výstaviště. Postupně proto budou vypsány nové architektonické soutěže na všechny objekty na Výstavišti.

Rozhovor s Václavem Novotným (zdroj: ČT24)

Praha ke konci roku vyvázala z dlouhodobé nájemní smlouvy se společností Incheba, která měla původně trvat až do roku 2021. Společnost vyklidí areál do konce roku 2014, městská rada se musí rozhodnout, zda nadále bude město spravovat své Výstaviště samo, nebo bude hledat nového investora. „My máme ten rok času na to, abychom nechali zpracovat projekty a na začátku roku 2015 mohli začít stavět,“ řekl Novotný. „Je nepochybné, že Průmyslový palác bude priorita,“ dodal.

Hlavní město může žádat po společnosti Incheba odškodnění za zničené levé křídlo Průmyslového paláce, rozhodl v září městský soud, který nevyhověl odvolání Incheby. „Myslím si, že ten soud bude ještě na dlouhé lokte,“ uvedl Novotný. Firma podle soudu pochybila v protipožární ochraně a nepůsobila dostatečně preventivně na firmy, které se tehdy v paláci účastnily zdravotnické výstavy. Policie přišla po vyšetřování se závěrem, že příčinou hoření byly zapomenuté věci na zapnutém elektrickém vařiči v jednom ze stánků. Další prostředky získalo město z mimosoudního odškodnění od pojišťoven. „My se s pojišťovnami soudili, avšak neúspěšně, protože město v té době prostě pojištěno nebylo,“ řekl Novotný.

Vydáno pod