Neteř lidové malérečky pokračuje v rodinné tradici. Zdobí světoznámou kapličku v Louce

Kapličku v Louce na Hodonínsku zdobí jedinečnými modrobílými ornamenty nová výtvarnice Marie Jagošová. Je nástupkyní své tety Anežky Kašpárkové, která letos zemřela. Ta se o kapličku starala nepřetržitě rovných padesát let.

Modrobílé ornamenty dávají kapličce v Louce punc výjimečnosti. Padesát let je malovala lidová umělkyně Anežka Kašpárková. V jejím díle teď pokračuje její neteř Marie Jagošová. Srdíček na průčelí kapličky zakreslila už desítky a k nim další ornamenty tak typické pro Slovácko. „Řekla jsem si, Panno Marie, když mi pomůžeš, tak to dobře dopadne. Tak se do toho dám,“ komentovala své rozhodnutí Marie Jagošová.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Anežka Kašpárková letos zemřela. Když kapličku v devadesáti letech malovala naposledy, její fotografie obletěly svět. Kaplička má v životě vesnice pořád nezastupitelné místo. Nahoře ve věži je umíráček, u kapličky začíná procesí při svatém přijímání.

To nejbližší bude už 13. května. „Když tu nebyl kostel, tak byla kaplička. Všichni se tu modlívali a chodívali k ní,“ řekla Marie Jagošová. Anežka Kašpárková kapličku zdobila padesát let, její neteř Marie Jagošová má teď premiéru. Maluje ve svém volnu, bez nároku na jakoukoliv odměnu.