Včelař vyhrál soutěž, mezitím mu ukradli včely

Opatovice nad Labem (Pardubicko) – Výrobce nejlepšího regionálního medu v zemi přišel o včely. Když se vrátil ze včelařské soutěže, kterou vyhrál, zjistil, že mu zatím někdo ukradl úly. Zloději a vandalové odvezli vlek, na kterém většina úlů byla, několik dalších zničili.

Martin Bystrý převzal péči o včelí úly u Opatovic nad Labem po svém otci, udělal z nich jedinečný a ceněný včelín. Vrchol přišel před několika dny, kdy vyhrál soutěž o nejlepší regionální med – a vzápětí zjistil, že tím tradiční rodinný chov skončil, protože devět úlů někdo ukradl, zbylé tři zničil. „To nemohl udělat člověk, to musela udělat hyena,“ řekl včelař, když zjistil, že o úly přišel. Podle policejní mluvčí Evy Maturové způsobili zloději a vandalové škodu 92 tisíc korun.

Zločin nechápou ani další východočeští včelaři, vědí, jaká je s chovem včel práce. „Když chci udělat deset, dvacet včelstev, je to celoživotní dílo. Nikdo si nedokáže představit, kolik je kolem toho práce. Pak někdo přijde a během hodiny je z toho nic – katastrofa,“ podotkl předseda pardubických včelařů Evžen Báchor.

Martin Bystrý přišel o včely, když už byly zazimované. Na jaře začne znovu. Budování nových včelstev mu ale potrvá nejméně dva roky.

Erik Knajfl o krádeži včelínu (zdroj: ČT24)