Startující sezona v Luhačovicích se musí obejít bez Ottovky. Pramen je nejspíš nevratně znečištěný

Neznámější moravské lázně Luhačovice nejspíš přišly o jeden ze svých symbolů. Pramen Ottovka opakovaně neprošel mikrobiologickými testy a lázně ho musely uzavřít. Léčebné kúry to ale neohrozí, další prameny, včetně slavné Vincentky, jsou v pořádku.

Pramen Ottovka uzavřely lázně už několikrát. Voda vyvěrá z hloubky pouhých šesti metrů pod povrchem země a to jí v kombinaci se suchem ublížilo. Do pramene se totiž dostaly bakterie a teď i fekálie. Na rozdíl od jiných pramenů není tato voda využívána přímo k léčbě. Svým charakteristickým altánem je vnímána spíše jako symbol lázeňského města.

Pramen Ottovka na historickém snímku z roku 1951
Zdroj: ČTK

Lázně kvalitu vody testují každé dva týdny, obrat k lepšímu záleží v případě Ottovky jen na samočisticích schopnostech přírody. „Nedokážeme říct, jestli to bude letos nebo vůbec,“ uvedl provozní manažer lázní Dalibor Chrastina s tím, že všechny ostatní prameny jsou ve výtečné kondici. Na povrch země tečou až z padesátimetrové hloubky, jejich složení i účinky jsou tak stálé.

Luhačovice čeká ještě jedna, možná nejzásadnější proměna v historii lázní. Po sedmdesáti letech se dočká rekonstrukce proslulá kolonáda. Za sto milionů se vybuduje třeba nové pítko nejznámějšího pramene Vincentka nebo dlažba na lázeňském korzu.

Rekonstrukce přitom odhalí zajímavé paradoxy. Jelikož byla kolonáda vystavěna na počátku padesátých let, obnovy se dočkají i dvě mozaiky s motivy socialistického realismu. Už dříve prošel rekonstrukcí i Jurkovičův dům z počátku 20. století.

UDÁLOSTI: Nejznámější moravské lázně nejspíš přišly o jeden ze svých symbolů (zdroj: ČT24)

Luhačovice jsou čtvrté největší lázně v republice. Díky svým léčivým pramenům jsou jedny z nejlepších v léčbě dýchacích cest v Evropě. Lázeňskému městu vtiskl výraznou podobu architekt Dušan Jurkovič. Mezi nejznámější tamní prameny patří Vincentka, Aloiska a právě Ottovka.

  • Ottovka je třetím nejznámějším pramenem v Luhačovicích. Původně vytékala ze strže zvané „V Zelnici“. Ta se nacházela na pravém břehu Horní Olšavy na úpatí Malé Kamenné. V roce 1905 byl pramen, který původně vytékal z pukliny v pískovci, zachycen v kamenném sklípku. K dalším úpravám došlo v letech 1929–1939, kdy se nad pramenem postavila klenutá jeskyně uzavřená mřížovou branou. V té době se nedaleko jejího skutečného výtoku zbudoval kruhový pavilon a malá výtoková kašna, kudy voda vytéká nepřetržitě po celý rok. Své jméno dostal pramen podle dalšího člena rodu Serényiů, hraběte Otty.
    Minerální voda pramene Ottovka se používá k pitné kúře. Vydatnost pramene je pouze 3 l/min.
  • Ottovka - přírodní, velmi silně mineralizovaná uhličitá voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu se zvýšeným obsahem kyseliny borité, lithia, bromidů, studená, hypotonická.
    Zdroj: www.lazneluhacovice.cz