V Zubří začali bourat koupaliště. Po třech referendech ustoupí úspornější variantě nového bazénu

Staré koupaliště v Zubří ustupuje novému (zdroj: ČT24)

V Zubří na Vsetínsku začalo bourání starého venkovního koupaliště. Za poslední rok se o něm uskutečnila celkem tři referenda. Platné bylo až to poslední v lednu letošního roku, ve kterém obyvatelé odmítli investici do krytého bazénu.

Bagry začaly ukusovat části půl století starého venkovního bazénu v pondělí. Na jeho místě nyní za patnáct měsíců vyroste nové koupaliště se zázemím. Celkové náklady na stavbu se pohybují okolo 107 milionů korun. Původní projekt, který zahrnoval i krytý bazén, byl ještě o třicet milionů dražší.

„Z projektu zbyl jen levnější venkovní bazén o rozměrech 25 x 15 metrů s tobogánem a skluzavkami. Umožní nám to následně také realizovat lékařský dům a komunitní centrum pro seniory,“ uvedl k úspornější variantě starosta Zubří Lubomír Vaculín (ČSSD).

Rozhodlo se až napotřetí. Nejdřív hlasovalo málo lidí, pak došlo k plichtě

Nákladnější variantu multifunkčního areálu odmítli občané Zubří v lednovém referendu, proti projektu se jich vyslovilo 1904, pro bylo 1029. Předchozí dvě hlasování byla neplatná, v červnu 2017 nepřišel vyjádřit svůj názor dostatek lidí, v říjnu pak referendum po přepočítání hlasů skončilo remízou.

Nejhlasitějším kritikům vadilo především možné velké zadlužení města. „Emoce už, myslím, vyprchávají. Když lidé vidí, že koupaliště bude, tak se již uklidní,“ řekl Vaculín a dodal, že původní dohodu se stavební firmou musel po rozhodnutí občanů změnit dodatek smlouvy.

Nové venkovní koupaliště by mělo být v provozu již příští sezonu. Posledních deset let bylo již uzavřeno, protože nesplňovalo hygienické požadavky.

Vizualizace venkovního bazénu v Zubří
Zdroj: ČT24