Policie chtěla poslat tři lidi z libereckého dopravního podniku do vazby, soud to odmítl

Lidé zadržení při zásahu v libereckém dopravním podniku neskončí za mřížemi, alespoň prozatím. Na žádného ze tří lidí, které policie zadržela při čtvrteční razii, neuvalil soud vazbu. Jsou nicméně obviněni spolu s dalšími šesti lidmi, které policisté do vazby poslat nechtěli. Stále není jasné, koho se obvinění týká, v minulých dnech však byly nedostupné telefony ředitele dopravního podniku Luboše Wejnara či předsedy představenstva Pavla Šulce a ve firmě je zastoupili jiní lidé.

Policie obvinila po čtvrtečním zásahu v sídle Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou devět lidí z různých trestných činů, které se týkají veřejných zakázek a také evropských dotací. Tři lidé měli podle představ vyšetřovatelů skončit ve vazební věznici, to se však nestane.

„Soudce Okresního soudu v Liberci ani jednu osobu do vazby nevzal. Trestní stíhání všech devíti osob tedy probíhá na svobodě,“ přiznal mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Není stále zcela zřejmé, koho policie obvinila a čeho se kauza týká. V minulých dnech však museli povinnosti generálního ředitele dopravního podniku Luboše Wejnara i předsedy představenstva Pavla Šulce převzít jiní manažeři – jejich telefony byly nedostupné.

ČTK uvedla s odvoláním na důvěryhodné zdroje, že v případu jde zřejmě o zakázku na rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce, která proběhla loni a stála téměř 68 milionů korun, a o nákup 17 autobusů na zemní plyn v zakázce za 107 milionů korun.

Policie ve čtvrtek zasahovala v sídle liberecko-jabloneckého dopravního podniku a také u společnosti BusLine. Ta pro dopravní podnik jezdí na některých autobusových linkách. Nic však nenasvědčuje spojitosti s dřívějším zásahem na krajském úřadě a v sídle dopravce ČSAD Liberec. Ten zřejmě souvisel se snahou kraje odkoupit ČSAD Liberec. Proti tomu se ohradila právě BusLine, na její podnět chystaný nákup zastavil antimonopolní úřad.