Záchranáři nacvičovali evakuaci lidí z lanovky

Liberec - Letečtí i horští záchranáři se připravují na začátek zimní sezony. Na Javorníku u Liberce společně nacvičovali evakuaci lidí ze sedačkové lanovky za pomoci vrtulníku.

Pilot situaci pod vrtulníkem dobře nevidí. Spoléhat se proto musí na instrukce od záchranáře, který všechno sleduje z otevřených dveří. Vrtulník zůstává jen několik metrů nad lany. Musí zůstat stabilní, i když na jedné straně stroje visí dva lidé. Evakuace musí být rychlá a šetrná. Ti, které záchranáři zdvihají, jsou promrzlí nebo zranění a projevuje se stres. „Vířící vzduch z vrtulníku a výška vždycky působí panické stavy,“ říká Marek Fryš z Horské služby Špindlerův Mlýn.

Sedačková lanovka je jen jedním z případů, kde je možné k záchraně využít lano spuštěné z vrtulníku. Záchranáři jej můžou poslat kamkoliv, kam by se jinak než vzduchem nedostali. „Třeba v horském terénu v Jizerských horách nebo ve skalním městě v Českém ráji,“ vyjmenoval Pavel Horký z Horské služby Jizerské hory.

V Libereckém kraji letečtí záchranáři k podobným případům každoročně startují asi dvacetkrát. Zhruba dvě třetiny z nich skutečně řeší slaňováním. O lacinou záležitost se nejedná - hodina provozu vrtulníku stojí dvacet tisíc korun.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)