Ostravský „Jih“ rozdělí 7 milionů korun. Lidé mohou zasílat nápady na zlepšení města

Už potřetí se v ostravském obvodu Jih rozdělují miliony korun, které radnice uvolní na projekty zdejších obyvatel. Letos je za tímto účelem vyčleněno na sedm milionů korun. V minulých ročnících lidé mimo jiné navrhovali opravy či vybudování dětských hřišť nebo úpravy veřejných prostor.

Obvod začne shromažďovat návrhy obyvatel už za jedenáct dnů. Navrhovatelé jednotlivých projektů však mohou už nyní konzultovat své nápady s koordinátorkou akce Kateřinou Šebestovou na emailu katerina.sebestova@ovajih.cz.

Pro zájemce radnice na příští týden připravila dvě veřejná setkání, kde se mohou dozvědět více podrobností o projektu nebo tipy na vytvoření úspěšného návrhu. Schůze jsou plánovány vždy od 17:00, a to v úterý přímo na radnici a ve čtvrtek v prostorách pastoračního centra kostela sv. Ducha.

Podávání návrhů spustí obvod od 1. května do 30. června. Formulář pro návrhy projektů zveřejní městská část na svých webových stránkách
Zdroj: ČT24
Vše vysvětlíme (na veřejných setkáních, pozn. red.), zodpovíme dotazy a probereme vše, co návštěvníky zajímá. Každý nápad s potenciálem udělat z Jihu dobrou adresu je vítán.
Kateřina Šebestová
koordinátorka projektu Společně tvoříme Jih

Návrh ke zlepšení života v nejlidnatějším ostravském obvodu s přibližně 300 tisíci obyvateli může podat každý jeho obyvatel starší 15 let. Částka potřebná pro realizaci projektu nesmí překročit 1,75 milionu korun.

Obvod k letošnímu participativnímu rozpočtu spustil webové stránky www.spolecnetvorimejih.cz. Vítězné projekty se svého zpracování dočkají příští rok v lednu.

Lidé dříve chtěli i beachvolejbalová hřiště

Vůbec poprvé mohli obyvatelé nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih rozhodovat o rozdělení peněz mezi projekty před dvěma lety. Radnici lidé navrhli 72 záměrů, 48 jich nakonec postoupilo do užšího výběru. Obvod pro tyto účely vyčlenil pět milionů korun.

Loni se do hlasování a výběru úspěšných projektů zapojilo 3964 hlasujících, kteří mohli udělit čtyři kladné a dva záporné hlasy. Lidé podpořili například nová hřiště, úpravy veřejných prostranství či projekty pro seniory.

Nejúspěšnější byl projekt beachvolejbalových hřišť v areálu ZŠ Alberta Kučery. Projekt získal 1293 hlasů. Ostravský obvod Jih tehdy zaplatil 20 projektů z 37 přihlášených, rozdělil přibližně 5,5 milionu korun.

Projekty participativního rozpočtu fungují i v dalších částech krajského města, například v obvodech Poruba či Mariánské Hory a Hulváky. Letos tak ve druhém ročníku participativního rozpočtu v ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky uspělo sedm projektů z devatenácti. Obvod na ně vyčlenil 1,5 milionu korun.

Lidé v hlasování o návrzích svých spoluobčanů podpořili například bezpečnostní tlačítka pro osamělé seniory, psí louku s agility hřištěm, lezeckou stěnu nebo nové umělecké dílo, řekl již dříve místostarosta Patrik Hujdus (Nezávislí).