Archeologové si u Mikulčic převzali novou základnu za miliony

Mikulčice (Hodonínsko) - Archeologové na Hodonínsku dnes získali novou základnu pro svou práci. Původní před šesti lety kvůli technické závadě vyhořela. Při neštěstí zahynul noční hlídač. Vybudování nové základny stálo Akademii věd ČR kolem sta milionů korun. Archeologové u Mikulčic na Hodonínsku dlouhodobě pracují na hradišti Valy. Celá oblast, která patřila k nejvýznamnějším centrům Velké Moravy, je navržena na zápis mezi světové památky UNESCO.

Nový objekt tvoří laboratoře, studovna, knihovna, ubytovna pro archeology i depozitář, do kterého se brzy přestěhuje asi 6 tisíc krabic naplněných historickými nálezy z Valů. Ty nejcennější, především zlaté šperky, jsou uložené v trezoru v Brně. Z původní archeologické základny zbylo několik menších domků, které čeká oprava. Sloužit budou jako zázemí pro archeology přímo na vykopávkách. Největší změna čeká tzv. Bílý dům, ve kterém před padesáti lety žil objevitel hradiště Josef Poulík. Měla by v něm vzniknout expozice o archeologických pracích na hradišti, k projektu nyní vznikají studie.

Archeologové odkryli část základů mostu v Mikulčicích
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Původní základnu tvořil hlavní objekt s několika menšími objekty. Právě hlavní objekt vyhořel. Přesto se z něj podařilo zachránit tisíce cenných historických předmětů, které v něm byly uloženy, a to včetně jejich podrobné písemné dokumentace. Nová základna stojí v oblasti Trapíkov, asi kilometr od původní. „Svým pojetím i zařízením bude patřit k evropské špičce. Záměrně jsme ji postavili na okraji lokality s vykopávkami, kde vznikla na počátku výzkumů,“ uvedl vedoucí tamního archeologického výzkumu Lumír Poláček.

Valy, které se rozkládaly u slepých ramen řeky Moravy, patřily k nejvýznamnějším lokalitám Velkomoravské říše. Archeologové v nich za uplynulých padesát let výzkumu našli základy knížecího paláce i 11 kostelů. Podle některých teorií by Valy mohly být hlavním městem Velké Moravy - Veligradem, jenž nebyl dosud nalezen.

Události, komentáře: Nová základna pro archeology (zdroj: ČT24)