Cyklisté budou mít v centru Prahy utrum nejspíše od konce dubna, radnice odmítla připomínky

Přibližně dva týdny zbývají, než začne platit zákaz jízdy na kole v centru Prahy v čase 10 až 17 hodin. Radnice Prahy 1, která opatření vydala, vypořádala všechny připomínky – a všechny odmítla. Na zákazu nic nezměnil nesouhlas magistrátu, dopravního podniku nebo sousední sedmé městské části. Praha 1 ho vysvětluje tím, že chce zajistit bezpečnost na pěších zónách.

Rada Prahy 1 schválila zavedení opatření obecné povahy, které má znemožnit jízdu na kole v nejoblíbenějších částech pražského centra okolo Staroměstského náměstí, náměstí Republiky a Václavského náměstí, již loni v létě. Nyní nejspíše začne platit, úřad městské části dokument připravil a vypořádal všechny připomínky.

Dorazilo jich 65. Magistrát či dopravní podnik v těch svých rozporovaly hlavní argument městské části pro omezení cyklistické dopravy. V odůvodnění opatření uvádí, že jím je „zajišťována bezpečnost zejména chodců, ale i samotných cyklistů“ na pěších zónách. Magistrát argumentoval svými daty, podle kterých cyklisté v centru nikoho neohrožují.

  • Za posledních deset let Policie ČR eviduje na pěších zónách v centru Prahy pouze 4 nehody, a to s lehkými zraněními.
  • Ve třech případech šlo o střet cyklisty a chodce, v jednom případě byl cyklista sražen autem.

Dopravní podnik pak upozornil, že zákaz odkloní cyklisty do ulic, kde je silná tramvajová doprava. Obává se proto o plynulost veřejné dopravy a o bezpečnost. Ozvaly se také kurýrní firmy, které posílají do centra své pracovníky právě na jízdních kolech. 

Výhrady magistrátu Praha 1 odmítla s tím, že statistiku nehod nepovažuje za podstatnou. Úřad se domnívá, že většinu komplikací nikdo nehlásí. Stejně tak se domnívá, že na tramvajovou dopravu zákaz vliv nebude mít vzhledem k tomu, že  omezení podle úřadu nebude mít žádný zásadní vliv na provoz tramvají, protože „cyklisté zde jezdí již v současné době“. Kurýři pak podle radnice mohou adresáty objet před desátou dopoledne a po páté odpoledne, kdy zákaz již nebude platit .

Opatření je od středy na úřední desce, podle zákona vstoupí v platnost 15 dní poté, tj. 26. dubna. Může se ještě zdržet, pokud nepůjde dostatečně rychle rozmístění dopravních značek – bez nich je omezení obtížně vymahatelné.

Původně zdůvodňovala městská část zákaz snahou vystrnadit z centra elektrické koloběžky, na které se přeorientovali někteří provozovatelé segwayů po jejich zákazu. Opatření se nicméně o koloběžkách nezmiňuje a v odůvodnění se píše výhradně o cyklistech.

Omezení se týká především pěších zón na náměstí Republiky, Václavském a Staroměstském náměstí a v jejich okolí. Cyklisti například přes den neprojedou částí Celetné, částí ulice Na Příkopě vyhrazenou pro pěší (od Havířské ulice) a ulicí 28. října ani většinou uliček v sousedství Staroměstského náměstí.