Frenštát koupí pozemky pod lyžařskými můstky. Slavný areál bude dál fungovat

Skokanské můstky budou fungovat i nadále (zdroj: ČT24)

Město Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku koupí za 1,25 milionu korun prostřednictvím místní Tělovýchovné jednoty pozemky v Areálu skokanských můstků Jiřího Rašky. Patřičné smlouvy již schválili městští zastupitelé. Informaci potvrdila mluvčí frenštátské radnice Iva Vašendová.

Pozemky získala v aukci pražská společnost Tourist Invest, tělovýchovná jednota ale na ně má předkupní právo, kterého využije. Samotná jednota však na koupi pozemků nemá peníze. Frenštát proto jednotě peníze za pozemky dá předem. Dotaci ve stejné výši už jednotě schválil Moravskoslezský kraj.

Frenštát nechtěl ztratit možnost ovlivnit, co s pozemky dál bude, chce areál dále rozvíjet a udržet pro sportovní aktivity. Hejtmanův náměstek pro školství a sport Stanislav Folwarczný (ODS) už dříve uvedl, že je důležité, aby můstky i pozemky měly jednoho vlastníka a nevznikly tak spory, jakým směrem se bude celý areál dál rozvíjet.

Můstky stojí na pozemcích státu, který je nabídl prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových k prodeji. Jejich cenu v aukci stanovil na 2,271 milionu korun. V prvních dvou kolech aukce se nepřihlásil nikdo, ve třetím kole se přihlásil Frenštát, protože chtěl zabránit případnému spekulativnímu nákupu.

Na poslední chvíli ho ale přeplatila firma Tourist Invest, která nabídla 2,5 milionu korun. Pokud chce TJ pozemky díky předkupnímu právu získat, musí cenu dorovnat.

Tento areál má mimořádnou hodnotu. Je jediným místem v kraji, kde se mohou konat nejvýznamnější závody ve skocích na lyžích. Trénují a závodí tu nejen vrcholoví sportovci, ale také budoucí generace skokanů na lyžích.
Stanislav Folwarczny
náměstek pro školství a sport

Tourist Invest uvedl, že chce areál revitalizovat. Jeho zástupci sdělili, že plochu jsou připraveni za oboustranně výhodných podmínek nabídnout městu k odkoupení či pronájmu. Varovali rovněž, že svěřit areál frenštátské TJ by bylo hazardováním s penězi daňových poplatníků i budoucností areálu a nevedlo by to k jeho rozvoji.