Požár lesa u Oslavan na Brněnsku likvidovalo 15 jednotek hasičů a vrtulník

Nasazení patnácti jednotek hasičů a vrtulníku si vyžádal požár lesa u Oslavan na Brněnsku. Plameny zasáhly zhruba hektar lesa. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Nikdo se nezranil, ale zásah komplikoval těžký kopcovitý terén.

Les začal hořet na několika místech mezi Oslavanami a Zbýšovem ve středu odpoledne. „Požár už máme pod kontrolou. Jedná se o dvě ohniska odhadem 200 x 100 a 100 x 100 metrů ve špatně přístupném terénu,“ uvedl po patnácté hodině mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška s tím, že šlo o oblast u potoka.

Hasiči poslali na místo jednotky z různých stran a vyhlásili požární poplach třetího stupně. „Třetí stupeň je nejvyšší, po něm už je jen zvláštní stupeň, který se vyhlašuje například při povodních,“ uvedl Mikoška. 

Na místě byl i vrtulník, který požár monitoroval a byl k dispozici i pro hašení pomocí bambivaku. Obyvatelé okolních obcí podle hasičů ohroženi nebyli.

Hořelo po obou stranách údolí potoka Balinky. „Vypadá to, že by to nemuselo být samo sebou, aby na několika místech po obou stranách údolí vznikl tak svévolně požár,“ řekl starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS), podle kterého existuje obava, že někdo mohl místa zapálit. Příčinou požáru se budou vyšetřovatelé ale teprve zabývat.