Soud rozplétá další větev nezdaněného lihu. Majitel likérky AB Style obvinění odmítá

Antoniazi měl odebrat 200 kamionů nezdaněného lihu (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Ostravě pokračuje v projednávání případu bývalého majitele frýdeckomístecké likérky AB Style Milana Antoniaziho. V pondělí proti němu vypovídal Tomáš Březina, bratr šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Antoniazi účast na organizovaném zločinu odmítá.

„Březina u soudu detailně popsal, jakým způsobem šest let obchodovali s Milanem Antoniazim,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka. Tomáš Březina řekl, že pracoval pro svého bratra jako účetní. S Antoniazim při objednávkách na nezdaněný líh komunikoval pouze přes speciálně upravený telefon a měl to být právě on, komu údajně Antoniazi platil za dodaný líh.

Obžalovaný v letech 2004 až 2012 podle obžaloby nakupoval, dovážel, skladoval a následně dále prodával líh, ze kterého nebyla odvedena spotřební daň.
Jiří Barč
mluvčí ostravského soudu

„Spotřební daň z něj podle slov Tomáše Březiny nikdo nikdy neodvedl. Obchody probíhaly bez účetních dokladů. Tomáš Březina si ale pro svého bratra vedl přesnou evidenci jednotlivých dodávek,“ dodal Jiří Loučka.

Antoniazi podle žalobce od bratrů Březinových do své likérky přijal přes čtyři miliony litrů nezdaněného lihu. Jde o více než dvě stě kamionů s lihem. Škoda způsobená neodvedením spotřební daně přesahuje miliardu. V případě odsouzení obžalovanému hrozí až 14 let vězení.

Údajný největší odběratel

Podle kriminalistů patřil Antoniazi mezi největší Březinovy odběratele. K jeho usvědčení podle žalobce významně pomohla mimo jiné výpověď Březinova mladšího bratra Tomáše, který se rozhodl s policií spolupracovat. Sám Antoniazi tvrzení žalobce, že byl členem organizované zločinecké skupiny, která měla alkohol z nezdaněného lihu vyrábět, odmítá.

Případ tohoto údajného odběratele Březinova lihu není posledním, které mají žalobci zmapovány. Tomáš Březina začal spolupracovat s policisty už během vyšetřování své kauzy. Dostal za to postavení chráněného svědka. Jeho dnešní výslech proběhl přes videokonferenci z věznice, kde tráví trest za obchody s nezdaněným lihem.

Šéf lihové mafie Radek Březina byl již s dalšími sedmi lidmi kvůli obchodům s nezdaněným lihem pravomocně odsouzen olomouckým krajským soudem. Za nelegální obchody s lihem o objemu okolo 22 milionů litrů s rekordní škodou na daních 6,39 miliardy korun dostal Radek Březina 13 let, šesti obžalovaným soud uložil tresty od čtyř do 12 let, jeden vyvázl s podmínkou.