Opencard pro Pražany - karta příliš otevřená možnostem i zneužití?

Praha – Bez pořízení Opencard, kterou vydává pražský magistrát od dubna 2007, si nebude možné koupit roční kupon na příští rok. I k zakoupení ostatních kuponů budou cestující zhruba od poloviny roku potřebovat "kartu Pražana". Jejím prostřednictvím je možné uhradit parkovné nebo půjčit si knihy, v budoucnu bude třeba i vstupenkou na kulturní představení. Zatím je zdarma, ale velmi pravděpodobně bude zpoplatněna. "Kumulace funkcí na jednu kartu ale vede ke snížení její bezpečnosti, protože se shromažďují informace z více zdrojů," připouští Ivo Rosol, odborník v oblasti čipových karet.

Opencard je opatřena tzv. bezkontaktním čipem, který se čtečkou komunikuje radiovým přenosem. „Údaje jsou chráněny proti editaci přístupovými klíči. Osobní data může do bezkontaktního čipu zapsat pouze servisní kartové centrum,“ ubezpečuje magistrát na svých stránkách, že údaje o uživateli jsou proti zneužití dostatečně chráněny.

K čemu Opencard využijí Pražané dnes:

  • hrazení parkovného v zónách placeného stání na území Městské části Prahy 1
  • identifikaci v rámci Městské knihovny hl. m. Prahy
  • zabezpečenému přístupu na portál hl. m. Prahy

Ivo Rosol dodává, že pokud bude karta opatřena vhodným, nejlépe kovovým obalem, není možné z ní informace přečíst. Tomu se ale nedá zabránit ve chvíli, kdy karta komunikuje se čtečkou. „Karta se vždy hlásí stejným číslem, adresou čtečce a na základě této adresy můžete pak člověka identifikovat kdekoli jinde,“ připouští Miloš Šnytr z Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Opencard budoucnosti:

  • hrazení parkovného ve zbylých zónách placeného stání
  • používání městské hromadné dopravy a integrovaného dopravního systému
  • úhrada vstupu do kulturních a sportovních zařízení a na společenské akce
  • vstup do památkových objektů
  • hrazení obecních poplatků

Mluvčí společnosti Opencard Martin Opatrný se ale domnívá, že není třeba se přehnaně bát: „Můžu veřejnost ubezpečit, že ochraně dat věnujeme maximální pozornost.“ Občanské sdružení Iuridicum Remedium přesto přišlo nedávno s požadavkem, aby karta byl k dostání také v anonymní verzi.

Opencard zatím není hitem

Čipové karty využívají už například České dráhy. Při jejich zavádění spolupracovaly s Úřadem pro ochranu osobních údajů, který neshledal žádné pochybení. Vydávání Opencard zahájil magistrát v rámci pilotního projektu v dubnu 2007. Od té doby si Pražané zažádali zhruba o šest tisíc karet, magistrát ale počítal, že zájemců bude zhruba kolem padesáti tisíc.