Svaté Barboře utíká čas, hrozí propadnutí dotace na opravu interiéru

Kutná Hora – Už několik měsíců se mohly opravovat interiéry chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře, ve skutečnosti je ale kostel tak klidný, jak to jenom u podobné turistické atrakce jde. Farnost sice má přislíbenou 153milionovou dotaci, zahájení rekonstrukce ale odkládá kvůli problémům s výběrovým řízením. Už dvakrát ho musela kvůli chybám zrušit.

Zvenku vypadá chrám sv. Barbory takřka, jako by ho postavili včera. Rekonstrukce střechy, krovů, ochozů i fasády za více než 200 milionů je po deseti letech hotová. Uvnitř se ale návštěvníkům naskýtá stále stejný pohled jako posledních sto let, které uplynuly od minulé opravy. Podle projektanta Jana Vinaře sice nebylo možné začít opravovat interiér před dokončením rekonstrukce vnějšího pláště, ale čekání na zahájení rekonstrukce je teď už příliš dlouhé.

Farnost má potíže s výběrem dodavatele. Tendr musela již dvakrát zrušit, poprvé špatně vymezila podmínky, podruhé udělala administrativní chybu. „Teď je to ve fázi, že jsme vyhlásili třetí výběrové řízení, které probíhá. Čekáme na nabídky,“ uvedl kutnohorský arciděkan Jan Uhlíř.

Podle Anny Ješátkové z ministerstva kultury teď farnosti hrozí, že přislíbená evropská dotace 153 milionů korun propadne. „O dotaci by mohli přijít, pokud se nepodaří projekt kompletně realizovat do konce roku 2014,“ varovala. Farnost doufá, že třetí výběrové řízení proběhne již bez zdržení, v tom případě termín stihne. V opačném případě ale začne být situace kritická.

Interiér chrámu svaté Barbory má dlouhodobě tři zásadní problémy – statiku, vlhkost a špatný stav malířské výzdoby. Památkáři zatím zjistili, že příčinou špatné statiky je namáhání teplotou. Vlhko je podle Pavla Jerie z NPÚ uvnitř zřejmě proto, že je dlažba z nevhodného materiálu.

Lucie Rosí o zdržení rekonstrukce sv. Barbory (zdroj: ČT24)