Protiromské protesty v Budějovicích nekončí, policie obvinila 16 lidí

České Budějovice - Kvůli protiromským demonstracím v Českých Budějovicích obvinili policisté zatím 16 lidí. Kriminalisté je viní z výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Jihočeské město se v létě stalo centrem protestů. Od června se tam několik víkendů za sebou konaly demonstrace, které doprovázely střety s policií. Protestujícím vadila hlavně situace na sídlišti Máj. Už zítra odpoledne se podle magistrátu uskuteční další pochod.

V pátek odpoledne se koná další protiromské shromáždění s pochodem Lannovou třídou a ulicí Na Sadech. „Při demonstraci, která je na magistrátu nahlášena na páteční odpoledne, se policie soustředí především na zajištění bezpečnosti a plynulosti dopravy na frekventované třídě Na Sadech,“ uvedl mluvčí krajské policie Jiří Matzner. Podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové páteční demonstraci nahlásili Evropští patrioti, kteří shromáždění organizovali už v srpnu. Protestovat chtějí „proti systému sociálních dávek, černému rasismu a proti policejní brutalitě,“ řekla mluvčí.

Policisté už kvůli budějovickým protestům obvinili 16 lidí

„Kriminalisté a vyšetřovatelé k dnešnímu dni pracují s 35 trestními spisy, které se týkají protiprávního jednání účastníků demonstrací na sídlišti Máj. Z 35 případů již v šestnácti věcech obvinili konkrétní osoby z konkrétního protiprávního jednání. Poslední tři byli obviněni v těchto dnech,“ uvedl Matzner.

Všichni tři muži obvinění z násilí proti úřední osobě a výtržnictví ve věku 19, 20 a 28 let jsou z Českých Budějovic. Jeden z nich v sobotu 29. června v ulici A. Barcala napadl klackem zasahující policisty pořádkové jednotky. Další opakovaně na policisty v ulici J. Bendy házel různé předměty. Třetí z obviněných házel po policistech kameny, a to i přes opakované výzvy k opuštění prostoru. V případě odsouzení by mužům hrozil trest odnětí svobody až na dobu šesti let, shrnul mluvčí. Většina dosud obviněných je stíhána v souvislosti s první demonstrací 29. června. Podle kriminalistů počet obviněných ještě stoupne, tak jak se budou vyhodnocovat pořízené záběry.

České Budějovice se v létě staly jedním z center protiromských protestů. Účastníkům několika shromáždění a pochodů vadila hlavně situace na sídlišti Máj. Tam bydlí přes 20 000 lidí a žije zde také patrně nejvíce zástupců romské menšiny ve městě.

Situace na sídlišti Máj byla napjatá od června, tehdy se do sporu dostaly děti na hřišti a následně se do konfliktu zapojilo asi 100 dospělých. Následovalo několik demonstrací a protestních pochodů, které vyústily v potyčky.