Nová hřebenovka: Přes hory ze Špindlu až do Žitavy

Liberec – Nejdelší hřebenová trasa v Česku vede v pohraničním horském pásu, odkud se svažuje do Německa a končí v Žitavě. Ačkoli je jejím základem stará turistická cesta postavená již za Rakouska-Uherska, pod názvem Nová hřebenovka se otevřela až nyní. Turisté již uvažují o jejím dalším protažení.

Nová hřebenovka dlouhá 150 kilometrů vede ze Špindlerova Mlýna do Žitavy přes Krkonoše a Jizerské hory. „Postihuje nejkrásnější úseky, které na hřebenech hor jsou,“ podotkl Zdeněk Rajsigl z Klubu českých turistů. Poutníci si mohou vybrat mezi jižní a severní větví nové Hřebenovky. Trasy vedou od Krkonoš přes Jizerské hory, Ještědský hřeben a Lužické hory do Žitavských hor. U Liberce se dělí na dvě větve, město je proto možné obejít ze dvou stran.

Nová hřebenovka je torzem trasy někdejší Modré hřebenovky, která vznikla před 101 lety a vedla přes velkou část česko-německého pohraničí. Výstavbu nové trasy zdržely problémy s vyhlášením veřejné soutěže. Turisté se nakonec dočkali až po šesti letech. „Je to dlouhý čas od přípravy, ale vlastní realizaci jsme zvládli během letošního roku a přes všechny problémy myslím, že úspěšně,“ upozornila náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová (SLK).

Nová hřebenovka přišla na 30 milionů korun. Většinu získal kraj jako dotaci od Evropské unie, na zbylou část potom přispěla německá strana. „Z vlastní zkušenosti vím, že spousta Němců míří do Čech, aby si prohlédla přírodní krásy, které tam máte,“ uvedl zemský rada okresu Görlitz Christian Linke.

Nová hřebenovka by se ještě měla rozrůst. Na papíře je třicetikilometrové pokračování trasy na polském území. Zatím ale není jasné, kdy Poláci práce zahájí.

Lucie Pokorná o Nové hřebenovce (zdroj: ČT24)