Po Dyji z Břeclavi na Janohrad už se lidé nedostanou. Lodě jsou na prodej

Od 1. dubna končí plavba lodí na řece Dyji mezi Břeclaví a Janohradem. Důvodem je podle majitelů ekonomická náročnost provozu a nevyjasněné vztahy s přístupovou cestou k přístavišti. Naopak lodě na hladinu Brněnské přehrady spouští dopravní podnik. A na sezonu se chystá i Vranov nebo Baťův kanál.

Na začátku května začnou pravidelně lodě křižovat například Vranov nebo dolní Novomlýnskou nádrž. Už dva týdny jezdí i mezi zámkem v Lednici a minaretem. Po sedmnácti letech provozu už ale lidé znovu nevyplují z Břeclavi po Dyji na známý Janohrad.

Podle majitele se provoz nevyplatil a zůstávaly nevyjasněné vztahy s přístupovou cestou k přístavišti. Lodě teď proto nabízí k prodeji. Podrobnosti najdou lidé na webových stránkách Lodní dopravy Břeclav.

Zahájení plavební sezony na jihu Moravy
Zdroj: ČT24

V Hodoníně postaví nový přístav

V Hodoníně naopak s dalším rozvojem vodní turistiky počítají. Blízko centra města má vzniknout nový rekreační přístav. Jde o součást většího projektu ředitelství vodních cest, který má propojit Kroměříž s Hodonínem po Baťově kanálu. „V příštím roce věříme, že kopneme do země u současného jezu u Rohatce. A začnou stavební práce na devíti stech metrech původního koryta, které bude rozšířené,“ řekl zástupce ředitele Ředitelství vodních cest ČR Jan Bukovský.

Přístaviště v Hodoníně
Zdroj: ČT24

A pak je v plánu postavit přístav až pro osmdesát lodí, který by byl na kraji města Hodonína. Za šest let by tak novou plavební komorou mohly proplout první lodě. Z Baťova kanálu a Moravy po hladině starého ramene řeky až do Hodonína.

Lodí po Brněnské přehradě jezdí stále víc lidí

Lodě v těchto dnech spouští na hladinu Brněnské přehrady dopravní podnik. Zájem o cestování po přehradě je každý rok větší. „My poslední dva roky zaznamenáváme každý rok rekordní, kdy se na našich lodích sveze víc a víc cestujících. V tom loňském roce jich bylo dvě stě čtyřicet pět tisíc a my očekáváme, že i letos ten rekord překonáme,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová. Brněnská plavební sezona začne už 14. dubna.