O kolo přijdete v Pardubickém kraji snáze než kde jinde

Pardubický kraj - Policisté na Orlickoústecku pátrají po zlodějích drahých jízdních kol. Lidem se ztrácejí přímo ze sklepů na sídlištích. V celém Pardubickém kraji se od začátku roku podobným způsobem ztratila už zhruba tisícovka bicyklů.

V České Třebové a Ústí nad Orlicí se za poslední měsíc ztratilo dvacet jízdních kol. Škoda se už vyšplhala na sto padesát tisíc korun. „Pachatelé se zaměřují převážně na dražší značky horských a trekingových kol,“ upřesňuje policejní komisař Rudolf Rybka.

Podle policistů jde zřejmě o sehrané zloděje, kteří si vybírají sklepy v obytných domech. Způsoby vloupání jsou vždy stejné. „Shoda na místě činu je, takže by se mohlo jednat o jednu skupinu pachatelů,“ připustil Rybka.

Strážci zákona se proto na podobné případy zaměřili. „Strážníci monitorují celou oblast města a především na těch sídlištích, kde se lidé navzájem málo znají,“ řekl velitel městské policie v České Třebové Petr Vencl. Doporučují lidem pečlivě zamykat vchodové dveře a všímat si podezřelých osob. Jakákoli informace jim může pomoci zloděje dopadnout. 

V počtu krádeží je Orlickoústecko od začátku roku na druhém místě. Nejvíce ztracených kol pak lidé nahlásili v okolí Pardubic, které se pyšní nálepkou „město cyklistů“. Letos už policisté dopadli minimálně čtyři skupiny zlodějů. Někteří jízdní kola pod cenou dál prodávali, aby měli peníze na drogy.

Michal Klokočník o krádežích kol (zdroj: ČT24)