Slezská muzea spustila virtuální prohlídky. Lidé mohou zavítat do 22 unikátních dřevěných kostelů

Muzeum Těšínska a polské Muzeum Śląska Cieszyńskiego spustily projekt, který umožní lidem prohlédnout si prostřednictvím internetu 22 dřevěných kostelů na území Těšínského Slezska. Ve velmi vysokém rozlišení mohou lidé vidět exteriéry i interiéry kostelů, a to nejen všechny stěny, ale i podlahy a stropy.

Každou stavbu popisují české, polské a anglické texty, které přibližují její historii a zvláštnosti, a lokalizace GPS, sdělila mluvčí Muzea Těšínska Iva Lupková.

Pracovníci polského muzea loni pro projekt pořídili více než 9000 panoramatických fotografií, které následně spojili. Prohlídky zahrnují 11 kostelů na polské a stejný počet na české straně hranice. Zájemci je najdou na internetových stránkách wirtualnie.muzeumcieszyn.pl.

Nejstarší dřevěné sakrální stavby v oblasti se nacházejí na českém území, úplně nejstarší je kostel svatého Mikuláše v Nýdku na Frýdecko-Místecku z roku 1576. „Na polské straně je nejstarší kostel v Bělovicku z roku 1701,“ uvedla Lupková.

Dřevěný kostel v Gutech nafotili farníci

Ještě loni v létě, kdy pracovníci muzea panoramatické snímky pořizovali, byl nejstarším a nejcennějším dřevěným kostelem v Těšínském Slezsku kostel Božího Těla v Třinci-Gutech. Na počátku srpna však celý shořel. Podle policie byl zapálen úmyslně, z činu obvinila tři mladíky.

Muzejníci před požárem stihli zdokumentovat jen exteriér. „Podoba interiéru je však naštěstí dochována v rámci jiné, dříve pořízené virtuální prohlídky, která však není součástí zmiňovaného projektu,“ dodala Lupková.

Právě farnost Střítež, v jejíž správě byl gutský svatostánek, stačila ještě před jeho zničením zaznamenat jeho interiér, a to dokonce i v trojrozměrném režimu. Připravena je zde i zvuková nahrávka, která popisuje například jeho historii. 

Lesníci Biskupských lesů v únoru začali v Beskydech s těžbou smrků, ze kterých má vzniknout replika tohoto vzácného dřevěného kostela. Za obnovou třineckého kostela Božího těla stojí Ostravsko-opavské biskupství a replika církevního objektu má stát víc než dvacet milionů korun. Náklady na vznik vnější stavby zaplatí pojistka, obnovu interiéru pokryje veřejná sbírka, do které občané poslali už více než tři miliony korun.

Reportáž: Chystá se obnova kostela v Gutech (zdroj: ČT24)