K unikátní Hranické propasti turisté chodí přes nevzhledné nádraží. Výstavba infostánku má zpoždění

Před propastí chybí zázemí pro turisty (zdroj: ČT24)

Už rok slibuje hranická radnice lepší zázemí pro návštěvníky Hranické propasti – nejhlubší zatopené jeskyně na světě. Ve zchátralé nádražní budově, přes kterou musí turisté procházet, chtělo vedení města vybudovat informační stánek. To se ale dosud nestalo.

Oprava nádraží má několikaměsíční zpoždění. Novinka by se pro turisty měla otevřít s půlročním zpožděním.

Ještě loni byla v budově osmdesát let stará čekárna. Aby ji Hranice mohly opravit, nemovitost si od železničářů na pět let pronajaly a investovaly milion korun. Zpřístupnit veřejnosti ji radní chtěli už na konci loňského roku. „Nejspíš se to podaří až od června,“ zjistila redaktorka České televize Monika Fleischmannová.

Město chce dát nový kabát i budově. To ale bude moci až pod dohledem památkářů. Stavba, která pochází ze třicátých let minulého století, je totiž památkově chráněná.

Rekonstrukce nejde podle plánu a je potřeba dotvořit ještě technické zázemí, to znamená WC. V současné době jednáme se SŽDC o odkupu a o částce.
Ivo Lesák
místostarosta, Hranice

V žalostném stavu je rovněž podchod, který se řadí k nejstarším v České republice. O ten se postará Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). S opravami mají její pracovníci začít už v létě.

„Bude se opravovat hlavní schodiště do výpravní budovy, podchod, výstup z podchodu a přístřešek, který je napojen na hlavní budovu,“ zmínila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Kolik lidí propast ročně navštíví? Čísla jsou nejasná

Nové turistické centrum s interaktivní infomapou, která názorně představí zajímavosti Hranické propasti, by mohlo sledovat i počty návštěvníků. Podle ochranářů totiž narostl počet návštěvníků této přírodní atrakce přibližně o 200 procent.

Takové údaje by mohly mít vliv také na zachování zdejší jedinečné fauny a flóry. Jeskyně a její okolí totiž skrývá unikátní život. Podle zoologa Jiřího Šafáře tam přebývá endemický druh drobného brouka drabčíka. A vyskytuje se tam také netopýr létavec stěhovavý.

Hranická propast leží v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. Průzkumné ponory jsou zde evidovány soustavněji zhruba od roku 1961. Systematický výzkum propasti začal v roce 1963, potápěči při něm čelí ztíženým podmínkám.