Majitel kolotoče za havárii nemůže. V Zaječí bylo nestabilní podloží, rozhodl soud

Provozovatel pouťové atrakce, která v červenci po nahnutí zranila sedm osob, za nehodu nemůže. Rozhodl tak břeclavský okresní soud a zprostil muže obžaloby z obecného ohrožení z nedbalosti. Na místě podle něj bylo nestabilní podloží.

Pouťová atrakce s názvem Extreme se v Zaječí nahnula loni 1. července, kdy byly v obci hody. Podle státního zástupce obžalovaný provozovatel atrakci sestavil na nevhodném podloží. Při jízdě se zbortily opěrné desky a kolotoč ztratil stabilitu. Muž jej sice hned vypnul, sedm lidí včetně nezletilých se ale zranilo o zvednuté bezpečnostní zábradlí.

Obžalovaný svou vinu od začátku popíral a podal odpor proti podmíněnému trestu, který mu dříve soud udělil. „Mrzí mne ta situace, která nastala. Ale nejsem si vědom, že bych pochybil, co se týče údržby nebo obsluhy atrakce. Všechno jsme dělali tak, jak má být. Považuji to za nešťastnou nehodu, ne za moje vlastní pochybení,“ uvedl muž ve své výpovědi.

V hlavním líčení mu pak hrozilo až pětileté vězení. Soud se ale přiklonil k tomu, že provozovatel předpisy neporušil a za nahnutí atrakce mohlo právě nestabilní podloží.

Podle soudního znalce nic nenasvědčovalo tomu, že místo takové je. Nebyly tam vyjeté žádné koleje, správné byly i podložky. „Nestabilitu podloží nemohl odhalit kontrolou ani těsně před dotyčnou jízdou,“ uvedl znalec Arnošt Runčík.