Myslivci hledají uhynulé divočáky. Na povinnou kontrolu revírů mají čtyři týdny

Myslivci prohledávají honitby (zdroj: ČT24)

Myslivci v rojnicích začali v zamořené oblasti na Zlínsku hledat uhynulé divočáky. Nařizují jim to nová veterinární opatření kvůli africkému moru prasat. Za každé nalezené zvíře dostanou vyplaceno pět tisíc korun. Lhůta pro splnění úkolu je třicet dní.

Už v neděli v osm ráno se v Bohuslavicích u Zlína sešlo víc než dvacet myslivců a začali prozkoumávat revír metr po metru. „Obhospodařujeme asi 1700 hektarů. Samozřejmě taková plocha nejde udělat na jedné akci, proto jsme si rozdělili honitbu na tři úseky,“ přiblížil hospodář Mysliveckého spolku Bohuslavice – Březnice Miroslav Ohnút.

Kvůli kontrole musí myslivci každou takovou prohlídku hlásit veterinářům nejméně dva dny předem, přičemž uvedou přesné místo, čas a telefonní kontakt. Jinak by riskovali až stotisícovou pokutu.

Naopak za provedenou kontrolu si mohou spolky finančně přilepšit. „Při prohlídce své honitby mohou myslivecké spolky uplatňovat na základě žádosti na Ministerstvo zemědělství finanční náhradu, která je ve výši 150 korun za hektar,“ připomněl ředitel Krajské veterinární správy František Mahdalík s tím, že ministerstvo na to vyčlenilo 7,5 milionu korun.

V případě, že myslivci při prohlídce najdou uhynulé zvíře, nesmí s ním manipulovat do příjezdu přivolaného veterinárního inspektora. Odvoz a likvidaci těla zabezpečí asanační podnik v Otrokovicích na Zlínsku. 

Na jaře roste riziko šíření nákazy

Myslivci z Bohuslavic během šestihodinového pochodu nic nenašli. V boji s africkým morem prasat je to ale dobrá zpráva. Veterináři dlouhodobě zdůrazňují, že včasné vyhledávání a likvidace těl uhynulých divočáků je důležitou součástí boje proti šíření nákazy.

„S příchodem jara nastává období, kdy může opět docházet k výraznějším přesunům populací divokých prasat, čímž opět roste riziko šíření nákazy. Proto chceme myslivce motivovat k intenzivnímu hledání uhynulých těl,“ uvedl ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád.

Veterináři nová opatření s uživateli honiteb podrobně projednali, za nález uhynulého zvířete vyplatí pět tisíc korun. Rozloha zamořené oblasti nyní představuje asi 50 tisíc hektarů, tedy polovinu okresu Zlín.

V Česku se africký mor prasat objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili nákazu u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.