LED lampy měly ušetřit, nakonec se prodražují

Libočany/Mělník – Obce a města, jež při rekonstrukci veřejného osvětlení zavedly svícení diodami, mají teď z nové technologie těžkou hlavu. Oproti běžným výbojkovým lampám mají sice LED svítidla nižší spotřebu, ukázalo se však, že údržba je tak drahá, že provozní úspory převyšuje.

Diodami nechala osvětlit ulice například radnice Libočan na Lounsku. Ukázalo se, že nestačí postavit lampy na místa, kde byly ty staré, jinak se budou ulice topit ve tmě. „Ledka svítí jenom jako baterka,“ poukázal jeden z nespokojených libočanských občanů. Kvůli stavbě nových sloupů pouličního osvětlení se přechod na diody výrazně prodraží – výměna starých lamp za LED osvětlení stála 900 tisíc korun, dodatečné lampy přijdou na 1,5 milionu. Radnice tak příliš neskrývá zklamání z výsledku nadějného projektu. „Úspory nebudou tak velké, jak byly slibované,“ přiznal místostarosta René Sádovský.

Diodové pouliční osvětlení se tak Libočanům začne vyplácet až za pět let. Tehdy však už skončí životnost svídidel. „Řeknu to kulantně: Naletěli jsme,“ poznamenal místostarosta.

Podle Petra Žáka z neziskové organizace Energie pod kontrolou by starostové, kteří uvažují o pořízení nového pouličního osvětlení, neměli šetřit na přípravě – objektivních informací totiž příliš není. „Nejlépe je nechat si zpracovat studii nebo projekt od odborníků, kteří tomu rozumí,“ doporučil. Například problém s nedostatečně svítivými diodami podle něj vzniká, když město objedná podstatně slabší diody ve srovnání s původními výbojkami. „Nahradíte například 250wattovou výbojku 20wattovou diodou. Ta svítí méně sama o sobě,“ řekl Petr Žák.

Přes problémy, jaké zažili Libočanští, se však diodové lampy v Česku rozmáhají. Jejich zavedení schválila i mělnická radnice a nechala je umístit na revitalizované náměstí. „Mělo by ukazovat výjimečnost toho prostoru,“ vyzdvihl LED lampy starosta Ctirad Mikeš (ČSSD). Kvůli problémům s nedostatečnou svítivostí i kvůli tomu, že považují bílé světlo za chladné a nepříjemné, se však proti němu postavila kromě opozice i část občanů. Sepsali petici, která má 400 podpisů. „To osvětlení vydává takové technicistní modré světlo, které se vůbec nehodí do veřejného prostoru,“ podotkl autor petice Petr Štemberk. Obyvatelé náměstí se sice v názoru na estetiku osvětlení neshodují, zato však vesměs pochybují, že by historické domy na náměstí v diodovém světle vynikly, když nejsou vidět.

Město si teď nechává zpracovat studii. Pokud se ukáže, že klasická žlutá světla by byla pro náměstí přece jen vhodnější, nechá radnice lampy vyměnit.

Jan Stuchlík a Lucie Rosí o LED osvětlení (zdroj: ČT24)