Nejlepší místa k podnikání? V Moravskoslezském kraji Ostrava, na Olomoucku Prostějov

Kde se nejlépe podniká v Moravskoslezském a Olomouckém kraji? Zjišťovali to analytici v rámci srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Za loňský rok titul získala Ostrava, na Olomoucku patří stejný primát Prostějovu.

Ostrava ocenění získala díky vysokému podílu malých a středních firem, množství studentů v odborném vzdělávání, výbornému výsledku v testu elektronické komunikace nebo velice kvalitním webovým stránkám. Na druhém místě skončil Frýdek-Místek a na třetím Odry na Novojičínsku.

„Naše snaha rozvíjet podnikatelské prostředí, ale i prostředí v Ostravě celkově, je enormní. Je to i o přístupu veřejné správy. Snažíme se o maximální vstřícnost, a to nejen vůči živnostníkům,“ řekl náměstek ostravského primátora Radim Babinec (ANO).

Například v Ostravě mají nyní začínající řemeslníci další možnosti, kde si mohou vyzkoušet, co vše může obnášet jejich povolání. V Dolní oblasti Vítkovic nedávno vznikla takzvaná rozšířená „Fajna dílna“. Z ateliérů se do objektu někdejší kompresorovny přesunuly nejen tři již fungující dílny, ale nově k nim přibyly i dvě největší – truhlářská a zámečnická. 

Příkladem velké investice je například v současné době vyhlášená soutěž na realizaci průmyslové zóny Ostrava-Hrušov, kterou jsme mimo jiné prezentovali v minulém týdnu na mezinárodním veletrhu MIPIM v Cannes. Musím říct, že o ni panoval obrovský zájem i ze strany velkých developerů.
Radim Babinec
náměstek ostravského primátora

Druhý Frýdek-Místek se podle organizátorů výzkumu může pochlubit vysokým přírůstkem obyvatel, nízkou dlouhodobou nezaměstnaností, vysokým podílem podnikatelů, kvalitní podporou veřejné dopravy a velmi dobrou dopravní dostupností.

Odry na třetím místě vynikají například vysokým podílem kapitálových výdajů, nízkou cenou stavebních pozemků nebo vysokým podílem malých a středních firem.

Prostějov vyhrál i díky dopravní dostupnosti

Nejlepší podmínky podnikatelům v Olomouckém kraji nabízí Prostějov. Město následují Hranice na Přerovsku a Šumperk. Dříve dostal titul nejlepšího města pro podnikání v kraji Šternberk.

Na prvním Prostějovu organizátoři letošního výzkumu Město pro byznys ocenili dobré podmínky pro podnikání, komunikaci magistrátu, dopravní dostupnost i kvalitní webové stránky radnice.

Máme teď další firmu v průmyslové zóně, která nabízí místa i lidem, kteří nemají specifickou kvalifikaci.
Alena Rašková
primátorka Prostějova

„Podnikatelům v Prostějově se snažíme dlouhodobě velmi vycházet vstříc,“ řekla primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD). Radnice loni výrazně vylepšila webové stránky, což podle Raškové mohlo také pomoci k prvenství. 

Podle primátorčina náměstka Jiřího Pospíšila (PéVéčko) radnice už zhruba 15 let nezvýšila daň z nemovitosti. „Moudré rozhodnutí bylo v 90. letech vybudovat první průmyslovou zónu a pokračovat v přípravě dalších,“ míní Pospíšil, podle kterého mají podnikatelé o Prostějov díky dobré dopravní dostupnosti a geografické poloze stále velký zájem.

Hodnocením procházejí všechna města

Organizátoři ze společnosti Communa do ankety Město pro byznys zařadili všechna města a obce s rozšířenou působností v Česku a městské části Prahy. Analytická agentura Datank je hodnotí podle 23 kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.

Mezi nejdůležitějšími kritérii jsou jak taková, která samotná města příliš ovlivnit nemohou (třeba vzdálenost k dálniční síti), tak například podpora webových stránek, test elektronické komunikace a úřední hodiny.

Srovnávací výzkum hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice letos podesáté. Celostátní výsledky budou vyhlášeny 18. dubna v Praze.