Centrum handicapovaných sportovců shání peníze

České Budějovice - Českobudějovické sportovní centrum, kde se připravují i čeští paralympici a další handicapovaní, nutně potřebuje pro svoji další činnost asi 300 000 korun. Právě tyto peníze by měly pokrýt faktury za odběr energií a dluh spojený s dostavbou tohoto unikátního sportovního centra. Činnost omezit nechce, proto se obrátilo se žádostí o pomoc na českobudějovický magistrát a vedení Jihočeského kraje.

V moderních prostorách sportovního centra vyrůstají evropští i světoví rekordmani v různých sportovních disciplínách. V tělocvičně trénují postižení atleti, gymnasté i zápasníci, nejvíce prostoru mají uvnitř vzpěrači. „Pro mě je důležité hlavně to místo, kde si mohu zacvičit, a také možnost, že mohu přijet na vozíku,“ říká jeden z cvičících Vladimír Drázda. „Pro mě znamená hodně, že je sem bezbariérový přístup,“ doplňuje ho další z pravidelných cvičenců Vladimír Zbořil.  

Provozovatelé centra by čtvrtletně za energie měli zaplatit asi 40 tisíc korun. Peníze teď ale posílají na splácení úvěru. Museli si vzít půjčku, aby moderní tělocvičnu vůbec dostavěli. „Ještě nám schází posledních 300 000 korun, ale pro nás je to obrovská částka,“ svěřuje se ředitel centra Jiří Smékal.    

Majitelé neuvažují o tom, že by centrum uzavřeli, případně omezili provoz. Postupně oslovují úřady a žádají o pomoc. „My můžeme postupně splácet, ale jen po malých částkách,“ dodává ředitel Smékal.   

Pracovníci magistrátu se už o problémech dozvěděli, rada se případnou finanční injekcí bude zabývat příští týden. „Rada by měla rozhodnout, jestli nějakým způsobem pomůže,“ říká náměstek českobudějovického primátora Rudolf Vodička.   

Také krajští úředníci hledají v rezervách, na potřebě pomoci se shodli koaliční i opoziční zastupitelé. „Určitě budeme schopni v nějakém rozumném rozsahu pomoci,“ slibuje náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka.  „Bylo by dobré a žádoucí, aby kraj tomuto sdružení finančně vypomohl,“ přidává se opoziční zastupitel Jiří Zimola.

Výstavba nového areálu pro postižené sportovce si vyžádala 20 milionů korun. Centrum denně využívá asi osmdesát postižených i zdravých sportovců. Připravuje se tady i  paralympik vzpěrač Michal Bihari.