Voda v Červeném Kostelci je čistší, chlorované uhlovodíky odlétly

Červený Kostelec (Náchodsko) – Rakovinotvorné chlorované uhlovodíky už tolik nestarší obyvatele desetitisícového Červeného Kostelce. Město pořídilo tzv. stripovací kolonu, která má pitnou vodu vyčistit, další ještě přikoupí, aby znečistění zbavila všechny vrty.

Hygienici Červenokostelecké vždy ujišťovali, že koncentrace chlorovaných uhlovodíků ve vodě, která jim teče z kohoutků, není nebezpečná. „Limit pro chlorované uhlovodíky je stanoven na 10 mikrogramů na litr vody. Pokud jde o vodovod v Červeném Kostelci, v minulosti byly naměřeny hodnoty mezi 3 a 6 mikrogramy,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Hradec Králové Vendula Krejčí. Čísla a ujištění odborníků však strach z rakovinotvorných látek zcela nezahnala. „Strach máme. Máme malé děti a pijeme to každý den,“ řekla obyvatelka Červeného Kostelce Lucie Prymšová.

Obavy o zdraví obyvatel má i kostelecká radnice, která koupila pro jeden z vrtů tzv. stripovací kolonu, ve které se uhlovodíky z vody oddělují a odvětrávají. „Kolona vodu čistí na neměřitelné hodnoty,“ upozornil ředitel společnosti VODA Červený Kostelec Antonín Šlechta. Za stripovací kolonu zaplatilo město milion korun, další investici chystá – do konce roku chce koupit ještě dvě taková zařízení. „Věříme, že se dostaneme – když ne na neměřitelné hodnoty – pod nebo kolem jednoho mikrogramu,“ podotkl starosta Petr Mědílek (KDU-ČSL).

Chlorované uhlovodíky zdaleka nejsou pouze problémem Červeného Kostelce. Bojují s nimi i další města. Většinou se chlorované uhlovodíky dostávají do podzemních vod v místech, kde stávaly nebo dodnes stojí továrny.

Přemysl Šrámek o vodě v Červeném Kostelci (zdroj: ČT24)