Zaprášené sídlo vyměnila plzeňská záchranka za nejmodernější v zemi

Plzeň – Záchranná služba otevřela své nové sídlo v Plzni. Na špatný stav své dosavadní centrály si záchranáři stěžovali téměř dvě desítky let. Nové ústředí záchranky vznikalo rok, Plzeňský kraj za ně zaplatil necelých 106 milionů korun. Součástí sídla záchranářů bude také nový celokrajský dispečink, ten se ale otevře až příští rok, jeho vybavení přijde na dalších 37 milionů.

Nové sídlo plzeňské záchranky je v bývalých kasárnách v Plzni-Borech. Zázemí zde mají tři klasické sanitní vozy a dvě malé sanitky pro systém rendez-vous a tři klasické sanitní vozy. K péči o vozidla mají záchranáři k dispozici dílnu a mycí box – ani to ve starém sídle nebylo. „Díky tomu se zkracuje doba, kdy můžeme sanitní vozidlo zase dát do provozu,“ podotkl ředitel záchranné služby Roman Sviták.

Ve třech podlažích nové základny je také sklad zdravotnického materiálu, ředitelství, kanceláře, denní místnosti pro výjezdové skupiny, zasedací místnost, v příštím roce přibude také dispečerské pracoviště. To se ale bude zařizovat až v příštích měsících, dispečeři zatím zůstávají ve starých prostorách. Mají zde vybavení zakoupené za evropské peníze. Podmínkou dotace mimo jiné bylo, že se zařízení bude využívat až do příštího roku.

Záchranáři, kteří už staré sídlo v ulici Edvarda Beneše opustili, se stěhovali rádi. Na podmínky si stěžovali takřka od počátku – objekt byl malý, zastaralý a plný prachu. Zaměstnanci si stěžovali i na myši. „Byla tam stará okna a táhlo tam, nedalo se tam vytopit, zvedaly se podlahy, byly problémy s teplou vodou, bylo málo toalet a umyvadel, lidé se neměli ani kde najíst,“ uvedl Roman Sviták. Protože měli budovu pouze pronajatou, nemohli záchranáři ani provádět opravy.

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje má přes 20 výjezdových míst, a to v ulici Edvarda Beneše z nich bylo i podle ředitele Svitáka nejhorší. Kromě sídla však „dělají“ záchranku také sanitky, i ty by totiž plzeňští záchranáři potřebovali obměnit.

David Havlena o novém sídle plzeňských záchranářů (zdroj: ČT24)