Starousedlíci se obávají o osud části ostravských Vítkovic. Je z nich sociálně vyloučená lokalita

Sociálně vyloučená lokalita (zdroj: ČT24)

Z části Ostravy-Vítkovic se stala sociálně vyloučená lokalita. Starousedlíci a majitelé firem si dlouhodobě stěžují na problémové soužití s novými sousedy, kteří se do tamních soukromých domů začali stěhovat před zhruba třemi lety.

Podle zjištění redaktorky České televize Markéty Radové nyní radnice uvažuje, že v oblasti ulic Obránců míru, Tavičská, Zengrova a Erbenova vyhlásí takzvanou bezdoplatkovou zónu. Ta by znemožnila nově příchozím nájemníkům bytů přijímat doplatky na bydlení.

Například Reinhold Teufel se do lokality před 17 lety stěhoval s tím, že má čtvrť v budoucnu šanci změnit se v dobrou adresu. Její současný stav pro něj představuje nepříjemné zklamání.

Jsou zde dva domy, ve kterých bydlí desítky občanů. Je s nimi špatné soužití. Na vedlejší ulici jsou další tři domy téhož ražení a podobně je tomu na Zengrově ulici.
Reinhold Teufel
obyvatel ulice Obránců míru

Místní již podle zjištění ČT založili sdružení a radnici poslali dvě petice. Nepomohla podle nich ani instalace pouličních kamer. Jedna z petic, v níž několik set obyvatel Ostravy-Vítkovic žádalo zajištění klidu a pořádku, vznikla před třemi lety. Lidé si jejím prostřednictvím stěžovali hlavně na vykradená auta, hluk, nepořádek, ničení majetku. 

Na podnět spolku, který zastupuje právě Reinhold Teufel, také zastupitelé zvažují v ulicích vyhlásit zmiňovanou bezdoplatkovou zónu. Zastupci městské části se však na jejím vyhlášení tento týden neshodli a rozhodnutí o ní odložili. Starosta Ostravy-Vítkovic Petr Dlabal (ČSSD) ale tvrdí, že konečné rozhodnutí bude kladné: „Zóna bude vyhlášena.“ 

Doplatky na bydlení nevyplácí řada měst

Podobné zóny, jako požadují obyvatelé Vítkovic, už vyhlásil třeba Bohumín nebo Karviná. Ta je dokonce plánuje rozšířit na většinu území města. Od letošního roku jsou také soukromé ubytovny (v případě Frýdku-Místku jde o čtyři domy) v lokalitách, ve kterých nebudou nově přistěhovaným občanům vypláceny doplatky na bydlení.

Bezdoplatkové zóny (zdroj: ČT24)

Se sociálně nepřizpůsobivými bojují rovněž v Kladně.  Dávky na bydlení zde nevyplácejí od konce loňského roku. Zástupci města to zdůvodnili výskytem mnoha lidí ohrožených sociálním vyloučením ve městě, rozsahem kriminality, počtem ubytoven, množstvím exekucí a dalšími důvody.

O tom, zda svou bezdoplatkovou zónu vyhlásí i Vítkovice, by měli zastupitelé opět rozhodovat na konci dubna.