Za požár kostela v Gutech padly žaloby. Trojici mužů hrozí až 15 let vězení

Za zapálení vzácného dřevěného kostela v Gutech na Třinecku obžaloval státní zástupce tři muže. Unikátní dřevěný kostel z 16. století, který byl významnou historickou památkou, shořel loni v srpnu. Při požáru byl prakticky zničen.

Dvěma z obviněných hrozí za zvlášť závažný zločin obecného ohrožení až 15 let vězení. Třetímu, kterému v době požáru ještě nebylo 18 let, hrozí trest nižší, a to až pět let. České televizi to sdělil dozorující státní zástupce Josef Šuhaj, který podal obžalobu ke Krajskému soudu v Ostravě.

„V případě zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení hovoříme o trestní sazbě 8 až 15 let,“ uvedl státní zástupce s tím, že jeden z mužů by mohl dostat nižší trest, protože byl obžalován za napomáhání k trestnému činu. „V případě mladistvého je speciální trestní sazba v rozmezí 1 roku až 5 let,“ dodal.

Kriminalisté čekali na znalce

V posledních týdnech kriminalisté a žalobce ještě čekali na dodání znaleckých posudků. Ty mimo jiné potvrdily, že byl dřevěný kostel ze 16. století skutečně zapálen úmyslně. Znalci také upřesnili škodu, vyčíslili ji bezmála na 21 milionů korun.

Kriminalisté krátce po požáru obvinili tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Minimálně jeden chtěl ve žhářských útocích pokračovat a měl už vybraný další objekt. Ve vazbě je jeden obžalovaný, trestní stíhání dvou dalších obviněných je vedeno na svobodě.

Požár způsobil na mobiliáři církevní památky škodu téměř 6,7 milionu korun. Škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů. Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka.

Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Dosud se na speciálním kontě sešlo více než 3,2 milionu korun. Nový kostel by měl být postaven na jaře 2019.