Agentura pro sociální začleňování: Litvínovští úředníci šikanují rodiny

Litvínov - Sociální pracovnice v Litvínově kontrolují přímo v bytech vytipované rodiče, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo drog. V případě, že někdo testování odmítne, berou to tak, že návykové látky užil. Podle vedení radnice jde o ochranu dětí problémových rodičů. Vládní agentura pro sociální začleňování, terénní pracovníci i právníci oslovení Českou televizí ale tvrdí, že jde o porušování práv a šikanu.

Minulý čtvrtek proběhla kontrola na litvínovském sídlišti Janov. Kolem osmé hodiny večer začaly sociální pracovnice v doprovodu městských strážníků obcházet vytipované lidi a testovat, zda nejsou opilí. Když test na alkohol odmítli, úřednice jim vyhrožovaly. „Ať se na to dívám z jakékoli pozice, tak mi to přijde naprosto neadekvátní, šikanózní,“ říká ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Podle starosty města Milana Šťovíčka (STAN) šlo v tomto konkrétním případě o rodinu, která je dlouhodobě sledována a sociální odbor ji kontaktuje pravidelně. Úřednice tvrdí, že jednají v zájmu dítěte a podle zákona. „Návštěva probíhá po předchozím souhlasu klienta, kdy je informován o tom, že budou namátkově prováděna šetření v rodině,“ vysvětluje vedoucí odboru Veronika Knoblochová.

Reportáž Petra Baraňáka a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Kontrolovaný muž ale tvrdí, že žádný souhlas nepodepsal. S postupem úřadu nesouhlasí ani právník Jaroslav Ortman. „Domovní svoboda může být prolomena jediným aktem, a to příkazem soudu k domovní prohlídce. Přece není možné, aby tam někdo vtrhnul a ještě nechával lidi dýchat, jestli pili, nebo nepili,“ konstatuje.

Ředitel vládní agentury Šimáček považuje za zásadní pochybení to, že u kontrol byl novinář, který vše natáčel, jednání městských strážníků i nátlak úřednic na rodinu. „Účel vstupu do domácnosti je zřejmý a podle mého soudu i oprávněný,“ připouští. „Jiná věc je, jestli ten vstup proběhl adekvátně,“ dodává. Litvínovu proto agentura nabízí pomoc především v podobě školení a stanovení pravidel pro úředníky a městské strážníky při dalších podobných kontrolách.