Golfisty na hřišti u Jaroměře vystřídali krtci. Rakouský majitel zmizel a areál chátrá

Události: Golfový areál Nová Amerika chátrá (zdroj: ČT24)

Golfový resort Nová Amerika v Zaloňově u Jaroměře zavřel brány a Česká golfová federace klub na prahu nové sezony vyloučila ze svých řad. O kdysi oblíbený golfový areál se nikdo nestará. Obec by byla ráda, kdyby znovu ožil, nebo se proměnil na pole.

Místo nakrátko střiženého anglického trávníku, jak byli hosté zvyklí v minulých letech, teď golfovému hřišti vládnou drny a krtince.

„Když se to neudržuje, tak to zpustne. Zaroste to a je to špatný. My s tím nic nenaděláme,“ říká starosta Zaloňova Karel Havelka (nestr.).

Resort založil v roce 2002 Rakušan Stephan Friedreich s otcem. Jak řekl, investoval tam přes 150 milionů korun. V dobách největší slávy měl klub i tisíc členů. Na statku byl hotel, restaurace, jízdárna a chovali tam koně.

Stephan Friedreich
Zdroj: ČT24/Euro

„Byli bychom rádi, kdyby se to zase obnovilo. Hřiště bylo nádherně posekané celý rok, všechno bylo moc pěkné. Teď opravdu není na co koukat,“ poznamenává místostarostka Jaroslava Svobodová (nestr.).

Stephana Friedreicha se redaktor ČT pokusil oslovit, kontaktní údaje na něj už ale neplatí. Jeho firma „f-plan holding“ z jihočeských Slavonic, která vlastní budovy i hřiště, je zastavená rakouským bankám a je na ni uvalena exekuce.

Klub Nová Amerika Country Club byl nyní navíc vyloučen z řad České golfové federace. „Za rok 2017 neuhradil členské příspěvky,“ uvádí generální sekretář federace Aleš Libecajt.

I v Zaloňově platí: čím déle bude areál pustnout, tím déle potrvá jeho případná obnova. Jenže k ní se zatím nikdo nehlásí.