První sníh pokryl Sněžku, na vrcholu mrzlo

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) – I když ještě neskončilo astronomické léto, jsou tady již první sněhy. V noci pokryl bílý poprašek vrchol Sněžky, na horách také nad ránem slabě mrzlo. Podle horalů není slabé sněžení v polovině září ničím výjimečné.

Teploměry na Sněžce brzy ráno ukazovaly půl stupně po nulou, vrchol hory pokryl sněhový poprašek. Teploty blízké bodu mrazu byly také na Šumavě a v Krušných horách. Ranní mráz a ojedinělý sněhový poprašek není podle horalů touto dobou výjimečný. V Krkonoších je však k vidění hlavně na Sněžce, případně na hřebenech, které jsou vysoké kolem 1 200 metrů. Dnes ráno na nich byla teplota těsně nad nulou a byla hustá mlha s dohledností do 50 metrů. Naopak v údolích, například ve Špindlerově Mlýně, se teplota ráno pohybovala kolem sedmi stupňů Celsia.

Mnoho turistů, kteří by si mohli první sníh užít, však teď v Krkonoších není. Ubylo jich právě kvůli ochlazení. „Jak se počasí zhoršilo, turistů hodně ubylo. Kdo se vydá na túru, musí si vzít kvalitní obuv a dobré vybavení. Ohřát se může na horských boudách, které jsou stále v provozu,“ řekl Marek Fryš z Horské služby ve Špindlerově Mlýně.