Lesy ČR těží dřevo na „našich“ pozemcích, stěžuje si církev

Praha - Katolická církev si stěžuje, že státní podnik těží dřevo v lesích, které má vracet v restituci. Lesy České republiky ji tak mají připravovat o miliony korun. Podnik se hájí tím, že některé lesy v létě zasáhla vichřice a že musel poškozené stromy zpracovat a odvézt.

Z části lesa ve Vortové u Hlinska zbyla po červencové vichřici jen mýtina, státní podnik poškozené smrky vytěžil. Jedná se přitom o les, který má v restituci dostat katolická církev. „Výnosy přijdou na stranu státního podniku Lesy ČR a nám jako budoucím majitelům zbydou náklady na pěstební činnost na zalesnění,“ uvedl Vlastimil Brukner z Královéhradeckého biskupství.

Postup státního podniku se nelíbí ani Českobudějovickému biskupství. Třeba u Miličína na Benešovsku padlo tři a půl tisíce kubíků, kmeny přitom mohly zůstat na místě, říká církev.

Adolf Pintíř, gen. vikář Českobudějovického biskupství:

„Podle restitučního zákona by se od 1. ledna na těch pozemcích nebo nemovitostech nemělo nijak hospodařit a nemovitost by měla být vydaná tak, jak byla v době podání výzvy.“

Mluvčí státního podniku Lesy ČR Zbyněk Boublík rozhovor před kamerou odmítl. Odkázal na písemné sdělení. „Lesnické činnosti na pozemcích dotčených církevními restitucemi provádíme v roce 2013 s vyloučením mýtních úmyslných těžeb,“ uved Zbyněk Boublík, mluvčí Lesů ČR. Po kalamitě jsme ale zasáhnout museli, podle zákona, dodal.

Církev ale dál tvrdí, že někde podnik těží víc, než by měl. Pokud Královéhradecké biskupství zjistí, že státní podnik těžil v lesích na úkor církve, bude od státu žádat náhradu, dodal jeho správce Brukner.

Lesy ČR versus katolická církev (zdroj: ČT24)