Cyklostezku mezi Hradcem a Pardubicemi blokuje výkup pozemků

Pardubice/Hradec Králové - Dokončení cyklistické stezky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové vázne. Ani po letech se totiž nedaří vykoupit pozemky, přes které má trasa vést. V budoucnu by měla cyklostezka postupně propojit všechna města na Labi.

Obě města od sebe dělí jen 25 kilometrů, přesto je zatím dlouho plánovaná cyklostezka nespojila. „Máme velké problémy s výkupem pozemků například okolo Bukoviny, kde prostě majitelé nechtějí mít cyklostezku,“ uvedl René Živný  (Koalice pro Pardubický kraj), radní Pardubického kraje.

Pardubická část cyklotrasy je hotová, radnice už dokonce přímo ve městě nechala vybudovat speciální pruhy určené výhradně pro cyklisty. Pardubice patří mezi města, kde je cyklistika velmi oblíbená, Hradec Králové je zase prvním tuzemským městem, které má svůj parkovací dům na kola. Obyvatelé si dokonce sami vyrábějí bicykly různých tvarů a velikostí.

Hradec Králové bude příští rok žádat o stavební povolení. Cyklostezka do Pardubic by měla navazovat na celou Labskou stezku. „Plně věřím, že v roce 2015, 2016 by ty hlavní úseky mohly jít do realizace,“ dodal Živný. Cyklostezka z Hradce Králové do Pardubic by měla být kompletně hotová nejpozději do roku 2016.

Budování cyklostezek ale obecně v Čechách vázne. Města proto založila asociaci, která by měla pomáhat při budování cyklotras. „Cyklista je velmi zranitelný a je potřeba mu vytvořit podmínky tak, aby byl v bezpečí,“ uvedl Jaroslav Vymazal (ODS), primátor Jihlavy, předseda Asociace měst pro cyklisty.

Cyklostezka z Hradce do Pardubic se zdržuje (zdroj: ČT24)