Strážníci sbírali v Brně použité injekční stříkačky. Analýza odhalí, kdy byly drogy vyrobené

Sběr použitých injekčních stříkaček v ulicích Brna (zdroj: ČT24)

Brněnští strážníci znovu sbírali použité injekční stříkačky. Loni jich v ulicích Brna našli rekordní počet - přes dva a půl tisíce. Teď k sobě proto přizvali i celníky, kteří budou zbytky obsahu stříkaček testovat. Chemickou analýzou mají zjistit, jaké drogy se v Brně injekčně užívají nejvíc a hlavně odkud pochází.

Jen za půl hodiny našli strážníci na Svitavském nábřeží v brněnských Zábrdovicích deset použitých injekčních stříkaček. Tady se objevují pohozené nejčastěji, poslední rok je ale strážníci nacházejí i na jiných místech. „Problém se částečně posouvá, teď například i do centra města na Mendlovo náměstí, kde jsme jich v uplynulém roce našli osmdesát,“ řekl mluvčí Městské policie Jakub Ghanem. 

Kromě počtů zajímá policii také obsah stříkaček. Na něj se teď nově zaměří celníci, kteří vzorky odvezli na chemický rozbor. „Budeme schopní zmapovat, jestli jsou to drogy tady vyrobené, nebo sem mohly být dovezené,“ uvedla mluvčí jihomoravského celního úřadu Lada Temňáková s tím, že laboratoř v Praze používá na testy speciální přístroj, který rozbije molekulu dané látky pro porovnání.

Z drog vede pervitin

Jaké drogy lidé užívají, se ale zjišťuje i testy splaškových vod, do kterých se zbytky dostávají přes trávicí systém člověka. A v případě množství pervitinu zjistili odborníci z Evropského monitorovacího centra, že Brnu patří čtvrté místo z šedesáti vybraných evropských měst.

To potvrzuje i výzkum společnosti Podané ruce, podle kterého existuje v Brně téměř 1900 drogově závislých lidí a až 80 procent z nich užívá právě pervitin. „Je to z důvodu jeho snadné dostupnosti a taky atraktivnosti látky, co se týče jejího působení,“ uvedl vedoucí poradenské služby Petr Blažek.

Na druhém místě je podle výzkumu užívání heroinu, v poslední době se ale objevují i různé drogové směsi. I ty by mělo testování celníků do měsíce odhalit.

Drogové gangy v regionu

S drogami souvisí také dopravní nehody a trestné činy. „Jen v loňském roce jsme na území Brna řešili celkem 117 případů v souvislosti s drogovou problematikou. Stíháno bylo 91 osob,“ popsal krajský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Na Uherskohradišťsku nedávno odhalili kriminalisté skupinu, která mohla vyrobit až 40 kilogramů pervitinu. Další velká akce byla letos zaměřená na kontroly v takzvaném brněnském Bronxu. Už několik let přitom zůstává stejný trend - nejvíce lidí je zadržených kvůli marihuaně, na druhém místě je to pervitin.

Mírně se mění způsob distribuce, hlavně díky více možnostem uzavřené komunikace, třeba přes sociální sítě. Kromě vlastních linek pátrání dostávají kriminalisté prakticky každý týden taky podněty. Jen zhruba každý třetí z nich je ale opodstatněný.