Receptem na nepřijímání pacientů od záchranářů má být navýšení sociálních lůžek i rajonizace nemocnic

Tři konkrétní kroky k řešení situace s odmítáním pacientů od záchranářů vyplynuly ze schůzky zástupců ministerstva zdravotnictví, záchranky a nemocnic na jižní Moravě. Pacienti se budou umisťovat v nejbližší nemocnici, a ne svážet primárně do Brna. Vznikne také web pro záchranáře ukazující aktuální počet volných lůžek. Jejich nedostatek by mělo do budoucna vyřešit až tři sta nových sociálních lůžek pro dlouhodobě nemocné.

Na tom, že nemocnice musí přijmout pacienta od záchranné služby za každou cenu, se shodlo už minulý týden vedení města Brna s řediteli nemocnic a záchranné služby. S dlouhodobějším řešením přišel nyní náměstek ministra Roman Prymula, když přislíbil navýšení počtu sociálních lůžek o tři sta míst. Ta by totiž odlehčila plným nemocnicím.

Nemocnice pro pacienty mimo ohrožení života totiž místo často nemají, na nedostatečné kapacity a málo personálu si stěžují dlouhodobě. „Někteří lidé se nechávají odvézt do nemocnice místo toho, aby řešili svůj stav v místě bydliště nebo s praktickým lékařem,“ řekl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Podle něj tam záchranka vozí denně asi třicet lidí, z nichž polovinu ihned po ošetření propustí.

Jihomoravský kraj má několik záměrů na zřízení dlouhodobých lůžek, ať už výstavbou pavilonu nebo rozšířením současných kapacit. „Kraj chce zřídit dlouhodobá lůžka například v Tišnově výstavbou nového pavilonu nebo rozšířením současných kapacit v Břeclavi, další lůžka by mohla být i v Hustopečích,“ řekl radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).

Volná lůžka v nejbližší nemocnici

Krajské nemocnice mají nyní skoro 700 lůžek následné péče a 400 lůžek interních. O volných kapacitách by měl záchranáře informovat nový web, který hodlá kraj zřídit. Aktuální údaje do něj budou vkládat přímo nemocnice. Řešení se týká lidí mimo ohrožení života, pacienty s akutními problémy převáží záchranka převážně do bohunické fakultní nemocnice.

Systémovým opatřením je také zavedení takzvané rajonizace nemocnic. „Záchranáři nebudou svážet pacienty ze všech koutů kraje do Brna, pokud to není potřeba, ale je potřeba je umístit v nemocnici poblíž,“ uvedl Prymula s tím, že podobný postup se osvědčil i v Praze.

Organizace začaly řešit situaci poté, co nedávno záchranná služba vozila pacienty mimo ohrožení života v sanitce několik hodin a žádná z nemocnic je nepřijala kvůli plnému stavu. Nejdál jeli záchranáři do devadesát kilometrů vzdálené Jihlavy. Urgentní příjem ve Fakultní nemocnici Brno měl plno.