Kladenská ulice se „opravuje“ přes rok, ve výkopech ale nikdo nepracuje

Kladno – Náhradu za rozbité ulice v severní části města chce Kladno od Středočeského kraje. Rozbité ulice dává radnice do souvislosti s rekonstrukcí Velvarské ulice. Na ní se sice město podílí, kraj však viní z průtahů. Již několik měsíců je silnice rozkopaná, ale nepracuje se na ní.

Velvarská ulice je uzavřena od loňského července. Oprava měla skončit v lednu, teď se zdá, že potrvá nejméně o rok déle. Místní obyvatelé a podnikatelé si stěžují – musí uzavírku složitě obcházet, do obchodů přestali chodit zákazníci. Opravy jsou rozděleny na dvě části. Tu hlavní objednal Středočeský kraj, týká se vozovky hlavní silnice, drobnější zaplatilo město, které nechalo upravit křižovatky. „My už jsme většinu prací udělali a kraj neudělal téměř nic,“ řekl teď kladenský primátor Dan Jiránek (ODS). Ulice je teď rozkopaná, ale nepracuje se na ni – je tomu tak již několik měsíců.

Kraj vysvětluje průtahy zdlouhavým výběrovým řízením na dodatečné a sanační práce, které se musí udělat – v rámci původní smlouvy to nejde, stavební firma narazila na problémy s podložím. „Problém je v tom, že dlouho trvá výběrové řízení,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Miloš Petera (ČSSD). Podle krajské mluvčí Nicole Mertinové by mohl být dodavatel znám již příští týden. Na konci tohoto zasedne komise, která vybere vítěze, v pondělí ho potvrdí krajská rada. „Pokud vše půjde podle stanoveného plánu, tak může dojít po tomto datu a podpisu dodatku k okamžitému obnovení prací. Čili práce mohou začít v nejbližších dnech,“ zdůraznila mluvčí Mertinová.

Průtahy při opravě nevadí městu jen kvůli tomu, že je uzavřena významná ulice, ale také proto, že ji auta objíždí jinými ulicemi. Jejich stav se za poslední rok výrazně zhoršil. Podle průzkumu, který město objednalo, je poškozeno přes 5 600 metrů čtverečních silnic. Škody podle Jiránka činí čtyři miliony korun a mohou se při prodlužování uzavírky dále zvyšovat. Jejich náhradu bude město chtít od kraje.

Původní cena oprav zhruba kilometrového úseku silnice se pohybovala kolem 22 milionů korun, většinu pokryje evropská dotace. Vícepráce budou zhruba za dalších sedm milionů. Kromě oprav vozovky se počítá s vytvořením parkovacích pruhů pro podélné stání a ostrůvků pro bezpečnější přecházení chodců, protože je v ulici základní škola a školka.

Lucie Rosí o opravě Velvarské ulice (zdroj: ČT24)