Vědci sestrojili unikátní vyhledávač mobilů. Telefon najde, i kdyby byl odpojený od sítě operátora

Vyhledávání mobilů (zdroj: ČT24)

Zařízení, které dokáže vyhledat kohokoliv, kdo má u sebe mobilní telefon – byť i jen částečně funkční. Přesně takový přístroj si nechali patentovat ostravští vědci, kteří věří, že o jejich systém budou mít zájem nejen záchranáři.

O unikátní systém už podle zjištění České televize projevili zájem policisté. Ti by s ním podle redaktorky Denisy Kotkové chtěli pátrat po pohřešovaných i zločincích. 

Technologie by pomohla také záchranářům – umožňuje dohledat osoby například při závalu zeminou nebo zemětřesení. Stojí za ní výzkumný tým z Vysoké školy Báňské – technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO).

„Metoda a zařízení umožňují narušit bezdrátovou komunikaci mobilního telefonu hledané osoby a všech ostatních osob v prohledávané oblasti se sítí mobilního operátora. Pomocí vynucené komunikace s mobilním telefonem lze dohledat konkrétní hledanou osobu, a to na několikanásobně větší vzdálenost, než je tomu u stávajících řešení,“ uvedli ostravští odborníci.

Na mysli mají v tomto případě například systém Recco hojně využívaný lyžaři. Jeho základ tvoří pasivní rádiový senzor s velmi omezeným dosahem, umístěný přímo od výrobce v oblečení.

Dron ve spojení s vyhledávací technologií
Zdroj: VŠB-TUO

Technologie vyvinutá v Ostravě podle vědců funguje i v případech, při kterých dojde k přerušení či výpadku spojení mezi mobilním telefonem a sítí mobilního operátora. Hodí se tak například při hledání osob pod lavinou nebo v podzemních či jeskynních prostorách. Využít ji lze rovněž v případě poruchy základnových stanic mobilních operátorů.

Mobilní telefon může být navíc i poškozený, ale dokud funguje jeho vysokofrekvenční část, je možné mobil za pomocí nové zaměřovací metody lokalizovat. Technologie dokonce podle vědců dovolí prozvonit telefon, a zpřesnit tak jeho polohu nebo umožní přímo komunikovat s hledanou osobou, a to i v případě, kdy vůbec nefunguje mobilní síť.

Experti: Přístroj je plně funkční, hledáme výrobce

Zaměřovač se skládá ze softwarové části a vysokofrekvenční zaměřovací části. Pro lokalizaci mobilu ze vzduchu lze využít i dron. Celé zařízení je mobilní a dá se využít i v těžko přístupném terénu. „Vyvinutý model zaměřovače je plně funkční a byl již několikrát otestován,“ uvedli zástupci výzkumné skupiny Martina Tomise.

Vědci nyní pro vývoj sériového produktu a zahájení jeho výroby hledají obchodního partnera. Patentovaný systém podle nich najde využití zejména u složek integrovaného záchranného systému či u bezpečnostních složek.

Cena za zařízení by se mohla pohybovat v řádech milionů korun. Dosud však neexistuje legislativa, která by umožnila takový přístroj využívat. O její schválení podle zjištění České televize čeští vědci teprve usilují.