Královéhradecká krajská firma zkrachovala

Hradec Králové - Zastupitelé Královéhradeckého kraje poslali do insolvence krajskou firmu Silvatres. Podnikatelský záměr - obchod s dřevním odpadem z lesů - zkrachoval. Kraj na tom prodělal miliony z veřejných peněz. Kdo je za to konkrétně odpovědný, nezaznělo.

Firma Silvatres nikdy obchodovat s dřevní štěpkou nezačala. „Kraj v tomto případě vynaložil zcela marně zhruba šest milionů korun. Ty už zmizely a zaplatí to samozřejmě daňoví poplatníci,“ konstatuje zastupitel kraje Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Radní Josef Táborský (ČSSD), dříve předseda představenstva Silvatresu, poslal do krachující firmy 410 tisíc korun ze svého. Ani jeho injekce ale firmu při životě neudržela. Druhý menšinový akcionář, brněnský DD Projekt Dalibora Dufka, je v konkurzu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) a vedení kraje, koalice ČSSD a KSČM, vyslyšeli hlasy volající po likvidaci Silvatresu až nyní. Ještě v roce 2009 byla například do dozorčí rady zvolena dcera poslankyně a krajské předsedkyně ČSSD Hany Orgoníkové Lucie a politici si od obchodu s dřevní hmotou hodně slibovali. 

Požár jménem Silvatres kraj hasí dál. Nevydařené podnikatelské dobrodružství vyšetřuje protikorupční policie. Obvinila bývalého hejtmana Pavla Bradíka a bývalého radního Jiřího Vamberu z ODS a dva úředníky kraje.